fallback

Н. Коциас: Ако Западът не се промени, отиваме към китайска хегемония

България действа по дестабилизиращ начин, като се преструва на Херкулес без мускули за Северна Македония, коментира бившият гръцки външен министър

22:30 | 11.01.21 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Западът е подценил възхода на Китай и центърът на тежестта е преминал от Атлантика към Тихия океан, където Европа няма роля. Това предупреждава в ексклузивно интервю за онлайн изданието EurActiv.com бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коциас, един от най-опитните китайски анализатори.

„Вярвам, че пандемията и кризата на американската демокрация са период, в който, ако Западът не се обнови демократично, историята ще го прочете като преход от американска хегемония към най-малко бинарна хегемония между САЩ и Китай и китайска хегемония в дългосрочен план“, коментира Коциас.

Той коментира, че Гърция може да бъде мост между Запада и Изтока, вместо да се поклони на западния натиск да намали своите специални отношения с Китай. „Гърция е критикувана за инвестициите на Cosco в пристанището на Пирея, но Гърция е привлякла 0,2% от китайските инвестиции, докато Германия и Великобритания имат 22% и 21%, т.е. 100 пъти повече“, подчертава той.

„Германците имат 6500 компании в Китай. Това, което големите сили искат, е те да решат кога да имат добри или лоши отношения и по-малките държави да ги последват, т.е. да нямаме роля, да бъдем последователи. Гърция не трябва да прави това“, допълва той.

Поуки от преговорите за Северна Македония

Коциас, шефът на дипломацията в кабинета на Алексис Ципрас, беше архитектът на ключовата сделка за промяна на името на Северна Македония през 2018 г. Това сложи край на дългогодишния спор между балканските съседи.

Гърция и Северна Македония постигнаха сделката, защото успяха да изградят доверие чрез преки контакти, само с ограничено присъствие на медиатори, и това трябва да бъде урок за преговорите между Атина и Анкара, посочва Коциас.

„Присъствието на медиатора в определени моменти, когато той добре познава темата, е необходимо, но не през цялото времетраене на преговорите“, коментира той и допълва, че „изключително благородният и ефективен“ медиатор на ООН Матю Нимиц не е присъствал на две трети от преговорите.

„Посредникът понякога затруднява нещата“, смята той и обяснява, че когато две страни преговарят чрез трета страна, и двете непрекъснато се опитват да убедят медиатора, като по този начин само циментират съответните си позиции. От друга страна, при директни преговори страните са по-конкретни.

Нощ във Виена

Коциас посочва, че нападенията срещу семейството му и отчасти нападенията срещу неговия колега в Северна Македония Никола Димитров са помогнали на двете страни да осъзнаят какво се случва. Както в Гърция, така и в бившата югославска република има много противници на всякакъв вид двустранни споразумения.

„Една вечер във Виена седнахме да поговорим за онези, които ни атакуваха. Разбрахме, че въпросът не е в северните македонци срещу гърците, а в проблема между онези, които не искат решение, и онези, които се опитаха да се придвижат към логиката на доброто решение“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
fallback