fallback

Навални получи ефективна присъда от 3,5 години затвор в Русия

Това стана с решение на руски съд от днес

20:16 | 02.02.21 г. 11

Руски съд замени условната присъда на политическия опозиционер Алексей Навални с ефективна такава, лишавайки го от свобода за три години и половина. Решението е свързано с обвинения в нарушаване на условията на предсрочното му освобождаване – нещо, което Навални и неговият екип определят като измислени и политически мотивирани обвинения, пише CNBC.

Затворническата служба в Москва днес поиска Навални да бъде осъден на до три години и половина затвор, писа Ройтерс. От главната прокуратура обявиха, че искането е законно и обосновано и че държавните прокурори ще поискат съдът да уважи иска за лишаването от свобода.

Навални, виден критик на руския президент Владимир Путин, вече излежава 30-дневната си присъда в затвора за нарушения на условното освобождаване, след като беше арестуван на 17 януари. Той се върна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравяне, извършено през август миналата година.

Опозиционният лидер обвинява държавния глава, че е наредил отравянето му с новичок, но Путин и Кремъл отричат да са замесени в нещо подобно.

Откакто Навални се върна в Русия и след задържането му веднага след кацането на самолета, в страната започнаха демонстрации. Хиляди протестират срещу отношението към Навални и настояват той да бъде освободен. Освен това се обявяват против корупцията и клептокрацията.

Протестите доведоха до жестоки полицейски репресии, хиляди задържани и глобени, включително и съпругата на Навални.

Европейските и американските власти също призоваха за незабавното освобождаване на Навални, но досега не са предприели по-сериозни действия срещу Русия. Страната вече оперира под западни санкции заради анексацията на Крим от Украйна през 2014 г., намесата в американските избори през 2016 г. и атаката с нервнопаралитичен агент през 2018 г. в Обединеното кралство.

В края на януари Европейският съюз заяви, че ще спре да налага нови санкции, ако Навални бъде освободен.

Към обяд днес полицията задържа близо 100 души, които се събраха пред съда, докато се разглеждаше присъдата на Навални, обявиха от групата за наблюдение на протеста OVD-Info. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
fallback