fallback

Русия: САЩ използват IT възможностите си за нелоялна конкуренция

Социалните мрежи безразборно цензурират съдържание, твърдят властите в страната

14:33 | 13.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател

Русия обвини Съединените щати в използването на IT възможности за участие в нелоялна конкуренция, а социалните мрежи – в произволно и безразборно цензуриране на съдържание, предава Ройтерс.

Тази седмица Русия заяви, че забавя скоростта на зареждане на Twitter в страната, за да отмъсти за това, което определя като нежелание за премахване на забранено съдържание. Страната заплаши да блокира американската платформа – ход, който засили напрежението между Русия и американските социални мрежи.

Понастоящем Twitter отбелязва някои руски медии като „свързани с държавата“ – ход, който не се хареса на Москва. През декември президентът Владимир Путин подписа закон, който дава на Русия нови правомощия за ограничаване на американските гиганти в областта на социалните мрежи.

„По принцип [платформите] нямат унифицирани стандарти за управлението си. Това е смислов и технологичен застой“, написа във Facebook в събота говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите ѝ дигиталното съдържание е безразборно цензурирано от „определени модератори без решение на съд или на съответен компетентен орган“.

Във вторник Twitter заяви, че е дълбоко загрижен за засилващите се опити за блокиране и ограничаване на публичния онлайн диалог и че е притеснен за въздействието на забавянето на услугата в Русия върху свободата на словото.

„Целта на Вашингтон е очевидна – да използва IT възможностите си за нелоялна конкуренция във всички сфери“, коментира Захарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
fallback