IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша поставя ново предизвикателство пред ЕС

Конституционният съд на страната реши, че Варшава не трябва да се подчинява на разпорежданията на върховния съд на ЕС

14:20 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Полша Матеуш Моравицки. <em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Полша Матеуш Моравицки. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Конституционният съд на Полша реши, че страната не трябва да се подчинява на разпорежданията на Върховния съд на ЕС, свързани с оспорваната съдебна ревизия. Това ескалира враждата между Варшава и Брюксел за върховенството на закона.

Решението на Конституционния съд обхваща петгодишна битка за широкообхватни промени, извършени от полската консервативно-националистическа партия „Право и справедливост“ (PiS), които дават на политиците широки правомощия над съдебната власт, пише FT.

По-рано през деня Съдът на ЕС постанови на свой ред, че дисциплинирането на съдиите в Полша е в разрез със законодателството на съюза, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Тези промени накараха Брюксел да заведе съдебно дело срещу Варшава, тъй като европейските власти смятат, че промените са основна заплаха за съдебната независимост в петата по големина държава в ЕС.

Една от въведените промени предвижда създаването на специална камара за дисциплиниране на съдиите, която миналата година Съдът на ЕС поиска да бъде спряна.

Камарата поиска от Конституционния съд на Полша - който според критиците е кастриран от управляващата партия, да се произнесе дали такива заповеди са съвместими с конституцията на Полша.

Съдийска колегия, ръководена от Станислав Пьотрович - бивш депутат от PiS и прокурор от комунистическата епоха, е решила, че Съдът на ЕС не може да налага такива заповеди, известни като временни мерки, във връзка със съдебните промени в Полша.

По време на изслушването Павел Филипек, адвокат, представляващ офиса на полския омбудсман, предупреди, че решение, което противоречи на законодателството на ЕС, ще има „далечни последици“ и в крайна сметка може да постави под въпрос позицията на Полша в ЕС.

„Изборът ще бъде промяна на полската конституция, причиняване на промяна на договорите [ЕС] или напускане на ЕС“, казва той.

Депутатите от управляващата коалиция, водени от премиера Матеуш Моравицки, отдавна твърдят, че промените в съдебната система на Полша са необходими, за да се преработи неефективната система, както и че Съдът на ЕС няма право да се намесва.

„Време е да се отнасяме към Съда на ЕС така, както заслужава. Да се ​​игнорират напълно незаконните действия на политизирани „съдии“, писа Януш Ковалски, депутат от Обединена Полша, един от двамата по-малки коалиционни партньори, в Twitter малко преди обявяването на  решението.

„Само конституционният съд има право да решава какво в Полша е или не е в съответствие с полската конституция, която е закон, превъзхождащ законодателството на ЕС“, допълва Ковалски.

Критиците обаче казват, че решението е опит да се даде на полското правителство инструмент за защита срещу критиките. Малко преди конституционният съд да произнесе решението си, Съдът на Европейските общности издаде втора заповед Полша да прекрати дисциплинарната камара. Съдът на ЕС също трябва да се произнесе в четвъртък дали камарата нарушава договорните задължения на Полша за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още