fallback

Полша ще промени спорната дисциплинарна камара за надзор на съдиите

Ярослав Качински съобщи, че проомените ще бъдат представени през септември, след като Съдът на ЕС реши, че новата система е противозаконна

17:38 | 08.08.21 г.

Ярослав Качински. Снимка: EPA/БГНЕС

Полша ще поправи противоречивата система за дисциплиниране на съдиите, която е в центъра на правен спор с ЕС, съобщи фактическият лидер на страната Ярослав Качински, цитиран от Financial Times.

Европейската комисия даде срок на Полша до 16 август да очертае как ще се съобрази с решение на Съда на ЕС, който миналия месец постанови, че дисциплинарната камара за надзор на съдиите нарушава директивите на съюза. Комисията предупреди Варшава, че може да ѝ бъдат наложени глоби, ако не го направи.

Качински заяви, че не признава решението на Съда на ЕС и че то надхвърля позволеното от договорите на съюза. Но допълни, че неговата консервативно-националистическа коалиция ще „се откаже от дисциплинарната камара във формата, в която функционира в момента“.

Дисциплинарната камара за съдиите е една от съдебните реформи, които управляващата партия въведе през последните години и които бяха остро осъдени от Брюксел, защото подкопават независимостта на съдебната система.

Качински заяви, че проектът, очертаващ промените в режима, който в момента разрешава съдии да бъдат наказвани за съдържанието на присъдите им, ще бъде представен през септември.

„Това ще бъде тест дали ЕС е готов да покаже подобие на добра воля или дали правилото е, че Полша трябва да бъде управлявана от хора, избрани от институции на ЕС“, заяви Качински в интервю за държавната осведомителна агенция PAP.

Той обаче допълни, че това не означава, че камарата „няма да функционира в никаква форма“. „Никой не очаква това от нас, тя ще бъде съвсем различен орган“, каза той и допълни, че отстъплението няма нищо общо с решението на Съда на ЕС.

Изявлението на Качински, който основа управляващата партия „Право и справедливост“ и е смятан за най-влиятелния полски политик, се случва на фона на ожесточен дебат в коалицията за това как да се отговори на решението на Съда на ЕС.

В петък полския правосъден министър Збигнев Жобро, който управлява „Обединена Полша“, един от двамата по-малки коалиционни партньори на „Право и справедливост“, заяви, че Полша не трябва да се огъва под натиска на ЕС и обвини съюза в изнудване.

Ожесточеното разделение как да се реагира на решението на Съда на ЕС е поредният спор, който разтърсва коалицията и предизвиква въпроси дали тя ще оцелее до края на мандата си през 2023 г.

Запитан дали партията му ще остане в коалицията, ако Полша направи отстъпки пред Брюксел, Жобро заяви, че има „граница на компромиса“.

„Основното определяне на нашите интереси и нашата позиция в ЕС трябва да бъде правилото, че поляците не могат да бъдат третирани по-зле от останалите. Ако се съгласим с това в областта на съдебната система, след това ще получим сходно отношение във всички останали области“, каза Жобро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback