fallback

Вучич: Сърбия вече не е толкова ентусиазирана от евентуално приемане в ЕС

Тромавата процедура по приемането и липсата на ясен график помрачават надеждите на сърбите за влизане в блока, изтъква държавният глава

17:10 | 01.09.21 г. 15

Ентусиазмът на Сърбия относно присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС) започва да изчезва, тъй като процедурата по приемането на страната от Западните Балкани се проточва и нейните граждани не виждат напредък, споделя президентът Александър Вучич, цитиран от Bloomberg. 

Вучич многократно се оплаква от това, че лидерите на ЕС не са предоставили на неговата страна точен график за присъединяване.

В същото време неговото правителство е постигнало малък напредък в подобряването на съдебната система, укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията, за да изпълни нормите на ЕС. Вучич също така отказва да признае суверенитета на Косово, която се откъсна от Сърбия и обяви независимост през 2008 г. – още едно условие от страна на ЕС за влизане в общността, което не подлежи на преговори.

„Бяхме много ентусиазирани от процеса на присъединяване - днес не сме“, посочва Вучич в панел с участието на балкански и европейски лидери в Блед, Словения, в сряда. "Вече не ни интересува“, добавя той.

Наред със Сърбия пет други балкански страни са кандидатки за присъединяване към ЕС – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Северна Македония. Но в момент, когато ЕС преминава от криза в криза, темпът на разширяване се забавя след присъединяването на Хърватия през 2013 г. Това създава благоприятна възможност за конкурентни сили, включително Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия, да изградят влиянието си.

В преговорите с Белград основната цел на ЕС е да накара Сърбия да признае Косово. Това е твърде голяма стъпка за сръбския премиер Ана Бърнабич, която миналия месец определи като лицемерие твърденията за неприкосновеност на границите от хората, които признаха Косово като държава. Те „отвориха кутията на Пандора, която много трудно ще бъде затворена“, допълни тя.

Вучич разгневи някои лидери на ЕС, като поддържа тесни връзки с Русия и Китай, изтъквайки, че страната му трябва да запази възможностите си отворени, въпреки че ЕС остава най-големият инвеститор в Сърбия и доставчик на чуждестранна помощ. Той все пак повтори, че Сърбия остава напълно отдадена на пътя си към ЕС и че блокът остава най-доброто място в света за живот и работа.

„Но ние трябва да се грижим за нашите граждани и да следваме собствения си път“, изтъква държавният глава.

ЕС последно се разшири през 2013 г., като отвори врати за Хърватия. Някои държави членки не са склонни да приемат повече членове, не на последно място поради спорове с бивши социалистически нации, включително Унгария и Полша, относно демократичните ценности и правата на човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
fallback