fallback

"Газпром": "Северен поток 2" е напълно построен

Компанията планира да започне доставките на газ през първата тръба на газопровода от 1 октомври, твърди Bloomberg

12:30 | 10.09.21 г. 19
Автор - снимка
Създател

Строителната дейност по спорния газопровод „Северен поток 2“ е успешно приключила, обяви руският енергиен концерн „Газпром“.

Операторът на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че последният елемент от втората тръба на „Северен поток 2“ е бил заварен в понеделник. „На 6 септември 2021 г. специалисти от баржата „Фортуна“ завариха последния елемент от втората тръба на газопровода „Северен поток 2“, се казва в изявление на операторската компания, като се добавя, че целта е „газопроводът да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година". 

„Газпром“ е собственик на проектната компания Nord Stream 2 AG. Пет западни финансови компании участват във финансирането на тръбопровода: дюселдорфската компания Uniper, германската Wintershall Dea, френската Engie, австрийската енергийна компания OMV и Shell. Общите разходи се оценяват на 9,5 млрд. евро, като половината от тях са поети от „Газпром“, а другата половина - от европейските партньори.

Според „Газпром“ тази година през газопровода могат да бъдат доставени 5,6 млрд. кубически метра газ.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg съобщи, че "Газпром" планира да започне доставките на газ през първата тръба на "Северен поток 2" от 1 октомври, а през втората - до 1 декември.

За да се случи това обаче, съоръжението трябва да бъде застраховано и да получи съответните лицензи – процеси, които според Bloomberg може да бъдат затруднени от американските санкции.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия (от залива Нарва в Русия до Любмин близо до Грайфсвалд в Германия) и ще удвои капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток“ между двете страни.

Работата по него беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода бе възобновено. 

САЩ, Украйна и други държави, особено от Източна Европа, отхвърлят оценения на милиарди долари проект с мотива, че прави европейските държави купувачи зависими от доставките на руски природен газ. Освен това САЩ искат да изнасят собствен газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
fallback