fallback

"Газпром" всъщност не пълни германските газови хранилища

Германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок

21:22 | 10.12.21 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската държавна компания „Газпром“ очевидно не е спазила обещанието на Кремъл да запълни газовите си хранилища в Германия от 8 ноември и по този начин да намали предизвиканото от газовата криза напрежение в Европа.

Както показват данните на браншовата асоциация Gas Infrastructure Europe, германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок.

Средното ниво на запълване е спаднало от 22% на 18%. Досега най-голямото съоръжение за съхранение на Astora в Реден, Долна Саксония, е запълнено само на седем процента. За разлика от него резервоарите на всички останали по-големи оператори са пълни поне на две трети. 

В края на октомври, по време на предаване по телевизиите заседание на кабинета, руският президент Владимир Путин поиска от шефа на „Газпром“ Алексей Милер да запълни хранилищата в Германия и Австрия от 8 ноември. Всъщност се е случило точно обратното. 

Според ТАСС към края на октомври в руските газохранилища са нагнетени почти 73 млрд. куб. метра природен газ и кампанията приключва на 8 ноември. Очакванията бяха, че от тази дата и "Газпром" ще започне да предлага допълнителни количества газ за Европа. В края на октомври Путин нареди на директора на "Газпром" Алексей Милер след 8 ноември компанията да започне да нагнетява газ и в европейските съоръжения, които са под неин контрол.

Каква роля играе „Северен поток 2“

Това засилва опасенията на европейските газови пазари за възможен недостиг през зимата. В продължение на месеци „Газпром" доставя на Запада видимо малко гориво, въпреки че цените тук са изключително високи. Държавната компания е заподозряна, че иска да окаже натиск, за да получи предсрочно одобрение за газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море.

Путин беше обявил, че ще увеличи доставките на газ за Европа веднага щом „Северен поток 2" започне да функционира. Това обаче ще отнеме време. Федералната агенция за мрежите засега е спряла процеса на сертифициране.

Съгласно Директивата на ЕС за пазара на природен газ добивът, преносът и разпределението на природен газ не могат да се извършват от една и съща компания; според регулаторните органи обаче това може да се случи със „Северен поток 2". Затова вероятно ще минат месеци, преди газопроводът да бъде одобрен - ако изобщо стане това.

В отговор на въпрос на SPIEGEL Astora обяснява, че като оператор на съоръжения за съхранение на газ „няма влияние върху поведението на клиентите и нивата на зареждане поради законовите изисквания“.

Междувременно несигурността продължава да повишава цените на едро в Европа. В петък един мегаватчас природен газ на нидерландския референтен пазар TTF струваше в някои случаи над 100 евро. Преди година цената беше около 16 евро.

Повече от 700 доставчици на газ в Германия вече са увеличили или са обявили увеличение на цените си за крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
fallback