fallback

Антъни Блинкен ще посети Украйна на фона на растящото напрежение с Русия

Разговорите между Москва и Запада досега не дават резултат и опасенията, че предстои инвазия растат

19:50 | 18.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще посети Украйна на фона на опасенията за военна инвазия от страна на Русия, съобщават от Държавния департамент, цитирани от АР. По-рано днес (18 януари) стана ясно, че той ще посети посети Европа в края на седмицата. Целта е деескалация на напрежението по украинската граница.

Планирани са срещи с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър на страната Дмитро Кулуба. По време на разговорите Блинкен ще увери Киев, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Разговорите между Москва и Запада през последните седмици не постигнаха много, а даже страховете, че Русия ще си намери претекст и нападне своята съседка се увеличават, посочва АР. Засега руските власти отричат подобни хипотези. Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че това е "абсолютна дезинформация".

В края на миналата година  руският президент Владимир Путин обясни, че желае гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток и да приеме Украйна и Грузия, или друга държава, която е била в състава на СССР, за свои членове.

В Москва виждат заплаха за националната си сигурност в този акт.

От Киев Блинкен ще замине за Берлин, където са планирани разговори с новото правителство на страната и сред обсъжданите теми ще бъде и газопроводът "Северен поток 2". В Германия Блинкен ще разговаря още и с представители на Великобритания, Франция и Германия по отношение на възможните реакции, ако се стигне до военен конфликт в Украйна.

АР припомня, че Русия е разположила 100 хил. войници и военна техника по границите с Украйна. За много анализатори това е подготовка за инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
fallback