fallback

САЩ обвиняват Беларус във въздушно пиратство

Четирима правителствени служители са нарушили стандартите, като са отклонили самолет, за да изпълнят целта за потискане на несъгласието, казва се в облинението

13:25 | 21.01.22 г. 1

САЩ са обвинили четирима беларуски правителствени служители в пиратство на самолети заради отклоняването на полет на Ryanair през май миналата година, за да бъде арестуван журналистът Роман Протасевич.

Според обвиненията, обявени от федералната прокуратура в Ню Йорк, полетът от Атина до Вилнюс на 23 май миналата година е бил принуден от органите за контрол на въздушния трафик на Беларус да кацне в Минск поради бомбена заплаха, пише Politico.

Ryanair казва, че беларуските полетни диспечери са предупредили пилотите, че има бомбена заплаха срещу техния самолет и са му наредили да кацне в Минск. Беларуските военни са изпратили изтребител МиГ-29 да съпроводи самолета и да принуди пилота да изпълни заповедта за кацане.

Самолетът остана седем часа на пистата, през които 26-годишният беларуски опозиционен активист и журналист Роман Протасевич, който е бил на полета, е арестуван заедно с приятелката му София Сапега.

„От зората на самолетните полети страните по света си сътрудничат, за да опазят пътническите самолети в безопасност. Обвиняемите нарушиха тези стандарти, като отклониха самолет, за да продължат неправилната цел за потискане на несъгласието и свободата на словото“, посочва американският прокурор Деймиън Уилямс в изявление.

Помощник-директорът на ФБР Майкъл Дж. Дрискол коментира, че тази фалшива заплаха ще застраши полетите, тъй като „следващият пилот, който получи сигнал за бедствие от кула, може да се съмнява в автентичността на извънредната ситуация“.

Преди ден Международният орган за гражданско въздухоплаване (ICAO) публикува доклада си за инцидента, в който се подчертава, че заплахата е „умишлено фалшива“.

Протасевич управляваше приложение за съобщения, което помогна за организирането на масови демонстрации срещу беларуския лидер Александър Лукашенко след президентските избори през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
fallback