IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският остров Сахалин се превръща във водороден клъстър

Руската Дума прие законопроект, който предвижда Сахалинска област да бъде въглеродно неутрална до края на 2025 година

15:29 | 15.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-големият руски остров - Сахалин, ще се превърне в център за производство на водород, съобщава "Росатом". Проектът е съвместна работа на дъщерната компания на руския държавен ядрен холдинг - Rusatom Overseas и френската Air Liquide.

В комплекса, който ще бъде част от водореден клъстър, ще бъде произвеждан нисковъглероден водород по метода на парна конверсия на метан с прилагане на технологии за улавяне на въглероден диоксид, става ясно още от съобщението.

От Rusatom Overseas посочват, че интерес към покупката на нисковъглероден водород има от много страни в Азиатско-Тихоокеанския регион и вече се водят преговори с потенциални партньори в Япония и Южна Корея.

Междувременно руската Дума прие на второ четене провеждане на експеримент за ограничаване на емисиите парникови газове, който ще се проведе в Сахалинска област, в която влиза и о. Сахалин. Проектът ще започне да се реализира през септември 2022 година и ще продължи шест години, посочват от Думата в прессъобщение.

Целта на проекта е Сахалинска област да постигне неутралност до края на 2025 година. Една от стъпките в тази насока е стимулиране на развитието на технологии за улавяне на въглеродни емисии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още