IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската атака излага на риск ядрените реактори на Украйна

Атакуваната страна е вторият по големина производител на ядрена енергия в Европа след Франция

09:14 | 25.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нахлуването на Русия в Украйна се развива в страна с 15 атомни реактора, работещи с почти пълен капацитет, което излага втория по големина ядрен флот в Европа (след Франция) на потенциални рискове за безопасността, предава Bloomberg.

Наблюдатели от Международната агенция за атомна енергия заявиха късно в четвъртък, че са сериозно обезпокоени от ситуацията и остават в контакт с украинските регулатори за ядрена безопасност. Реакторите се нуждаят от постоянни доставки на електроенергия и вода, a и двете могат да бъдат изложени на риск при военни действия.

По-рано през деня силите за сигурност на страната изгубиха контрол над територията около затворената атомна електроцентрала в Чернобил, без да има жертви и без да бъдат повредени конструкциите, които съдържат остатъчната радиация от аварията през 1986 г., съобщи агенцията.

„От жизненоважно значение е безопасното и сигурно функциониране на ядрените съоръжения в тази зона да не бъде засегнато или нарушено по какъвто и да е начин", заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси. „МААЕ следи отблизо развитието на ситуацията в Украйна, като обръща специално внимание на безопасността и сигурността на нейните атомни електроцентрали“.

Украйна е вторият по големина производител на ядрена енергия в Европа след Франция. „Енергоатом“, комуналната компания, която управлява реакторите ѝ, заяви в изявление, че работата на централите е била стабилна, дори по време на началото на военното нахлуване на Русия.

Макар че ядрени съоръжения са били атакувани и преди - най-вече незавършен иракски реактор през 1981 г., както и ирански съоръжения за обогатяване на уран през последните години - за първи път война се води около цяла „флотилия“ действащи централи.

Всички украински реактори са проектирани и произведени от руски производители. Най-старите блокове в Ровненската атомна електроцентрала северозападно от Киев работят с реактори, които предизвикаха безпокойство за безопасността сред някои европейски регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 2 години
Не било Чернобил, Запорижия била...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 2 години
Не било Чернобил, Запорижия била...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Трябва да си *** и за да допуснеш тази война - ама ето я, случва се 0 *** Пу-тя е ясен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Браво Бойче, тука си в десятката!Русия атакува чернобил, за да се самоубие с ядрена бомба. Гениално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
wag1111
преди 2 години
Трябва да си хипер ***,т за да си помислиш, че руснаците могат да взривят някой от блоковете и да си вкарат авто гол. Такова нещо може да се очаква само от запада (бай ауцхаймер и неговите дружки мало,мници).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Дали? Или по-скоро Русия се опитва да превземе ядрените реактори преди Зеленски да реши да ги взриви по принципа След мен и потоп? След което Зеленски да емигрира някъде в САЩ и да си живее охолно живота, след като толкова години е служил на тамошната държава. Затова най-вероятно Русия се опитва да превземе централите, за да ги спаси преди да бъдат използвани като оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още