fallback

Путин привежда руските сили за ядрено възпиране в повишена готовност

Руският президент заяви, че водещите сили в НАТО са направили "агресивни изявления" спрямо страната му

15:53 | 27.02.22 г. 72

Руският президент Владимир Путин разпореди силите за ядрено възпиране да бъдат приведени в повишена готовност в неделя на фона на напрежението със Запада заради инвазията му в Украйна, предаде AP.

Говорейки на среща с висши свои служители, Путин е заявил, че водещите сили на НАТО са направили "агресивни изявления" заедно със Запада, налагайки тежки финансови санкции срещу Русия, включително срещу самия него.

Това означава, че Путин е наредил ядрените оръжия на Русия да бъдат приведени в повишена готовност за задействане. Той е възложил на руския министър на отбраната и на началника на Генералния щаб на военните сили да поставят силите за ядрено възпиране в "специален режим на бойно дежурство".

"Западните страни не само предприемат неприятелски действия срещу страната ни в икономическата сфера, но и висши служители от водещи членки на НАТО направиха агресивни изявления по отношение на страната ни", каза Путин в коментар, излъчен по телевизията.

Заповедта му повишава заплахата, че напрежението със Запада заради инвазията в Украйна може да доведе до използване на ядрено оръжие.

Тази седмица руският лидер заплаши, че ще отмъсти на всички страни, които се намесят пряко в конфликта в Украйна, и специално повдигна темата за статута на страната му като ядрена сила.

Посланикът на САЩ в Организацията на обединените нации реагира на новините от Москва, докато участваше в телевизионно предаване в неделя.

"Президентът Путин продължава да ескалира тази война по начин, който е напълно неприемлив", заяви посланик Линда Томас-Грийнфийлд. "И ние трябва да продължим да осъждаме действията му по най-силния, най-силния възможен начин".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
fallback