IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка отново започва да купува злато

Институцията ще е активна на вътрешния пазар на благородни метали

21:46 | 27.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централната банка на Русия заяви, че ще започне да купува злато отново по-малко от две години, след като приключи дългогодишния си период на покупки, предава Bloomberg.

Централната банка ще започне отново да купува злато на вътрешния пазар на благородни метали, посочва се в изявление на банката, цитирано от агенцията.

Решението на институцията се взима, след като тя и още няколко търговски банки в Русия попаднаха под действието на санкциите срещу страната заради нахлуването в Украйна.

Централната банка на Русия в продължение на шест години натрупва злато, с което се превърна в най-големия суверенен купувач на благородния метал. Институцията спря с масираните покупки през март 2020 г., тъй като цените скочиха в началото на пандемията. Оттогава тя до голяма степен поддържа стабилни запаси.

Руските покупки осигуриха ключов стълб в подкрепа на пазара в момент, когато търсенето от инвеститорите беше заглушено, посочва Bloomberg.

злато злато

Цените на златото първоначално се повишиха през миналата седмица, след като инвеститорите се обърнаха към активите убежище заради атаката на Русия срещу Украйна. Те обаче бързо паднаха след въвеждането на първите санкции срещу Русия.

В петък (25 февруари) цените на златото приключиха на ниво от 1 889,34 долара за тройунция, което е с около 5% повече от началото на месеца.

През 2021 г. централните банки са добавили 463 тона злато към резервите си, което е увеличение с повече от 80% спрямо 2020 г., показват данни на Световния съвет за злато.

Данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че Русия е притежавала над 2000 тона злато в края на декември, което представлява малко над 20% от нейните резерви. Институцията е петият по големина суверенен собственик на злато в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Чувствам се длъжен да обясня. Руската Централна банка изкупува злато, защото производителите са длъжни да и го продават по закон. Тя го изкупува на цена каквато сама определя в рубли и продава на борсови за долари. Това е един много добър бизнес. Заради санкциите купувачи вече трудно се намират, но може да се открият такива. Според мен това е начин да се скрият временно инфлиралите рубли, а не натрупване на запаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Може би се надяват тази нощ да превземат Украйна или нещо друго .... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
georgi_shum
преди 2 години
Дано имат много хартия и мастило на склад, за да печатат рубли, за да могат да го купуват това злато.Утре погрома на валутните и фондови пазари, ще е впечетляващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още