fallback

Бившият германски канцлер Шрьодер изненадващо пътува за Москва

Той иска да използва приятелството си с Путин, за да посредничи за мир

18:35 | 10.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер осъществи изненадващо пътуване до Москва, за да се срещне с лидера на Кремъл Владимир Путин. Шрьодер иска да посредничи в конфликта в Украйна, съобщава информационният портал Politico. Той и Путин са близки приятели от години.

Според информация на Handelsblatt нито Федералното канцлерство, нито ръководството на социалдемократическата партия са били информирани за пътуването, а са разбрали от пресата. 

От седмици ръководството на партията критикува остро Шрьодер, а бившият канцлер дори е заплашен от изключване. Шрьодер работи като газов лобист за Путин от много години. Участва в управлението на енергийните компании Nord Stream 1 и 2, както и в петролната компания „Роснефт“, където е председател на надзорния съвет. Освен това Шрьодер ще заеме пост в надзорния съвет на „Газпром".

Ръководството на социалдемократите неколкократно призова бившия канцлер да се откаже от мандатите си и му постави ултиматум. „Часовникът тиктака", заяви партийният лидер Ларс Клингбайл.

В четвъртък Клингбайл и неговият съпредседател Саския Ескен, заедно с осем бивши лидери на социалдемократите, написаха и писмо до Шрьодер, в което го призовават да се дистанцира от Путин. „Действайте и казвайте ясни думи", изискват те в него.

Ръководителят на парламентарната група Ролф Мюцених определи писмото в четвъртък като "ясен сигнал". Все още няма отговор от бившия партиен лидер.

Местното сдружение на социалдемократите в Хайделберг вече е подало самостоятелно заявление за процедура по изключване от партията на Шрьодер, което в момента се разглежда. ГСДП също така изтри Шрьодер от онлайн галерията на предците.

Но не само в партията Шрьодер изпадна в немилост. Асоциацията за благосъстояние на работниците (Arbeiterwohlfahrt) отне наградата за мир "Хайнрих Алберц", която Шрьодер получи през 2005 г., футболният клуб „Борусия Дортмунд" отне почетното му членство, а град Хановер - почетното му гражданство.

Шрьодер осъди войната на Русия срещу Украйна, но запази добрите си отношения с Путин. Пред доверени лица твърди, че смята себе си за прав, а всички останали грешали. Твърди се, че 77-годишният Шрьодер оставя без отговор обажданията от партията и от старите си другари.

Миналата събота съпругата му Сойон Шрьодер-Ким се изказа публично в Instagram и защити съпруга си в публикация. Тя била потресена от бързината, с която ръководството на социалдемократите, както и много граждански организации, подкрепят кампанията срещу съпруга ѝ, пише в публикацията си Сойон Шрьодер-Ким.

„Можете да бъдете сигурни, че каквото и да направи съпругът ми, за да помогне за прекратяването на войната, той ще го направи, независимо от ултиматумите на партията или други организации".

Шрьодер-Ким вече беше споменала съпруга си като възможен посредник по мира, но скоро след това изтри съответния пост. Сега Шрьодер действително е в Москва. Дали ще успее да промени нещо там, все още не е ясно.

Междувременно прокуратурата в германския град Хановер е поискала разследване срещу няколко души, сред които и Шрьодер, по подозрения за „престъпления срещу човечеството" заради връзките им с Русия, пише AFP. Бившият германски канцлер често е критикуван в родината си за връзките си с Русия и Владимир Путин.

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц призова Шрьодер да напусне постовете си в "Газпром" и "Роснефт", коментирайки, че „не е правилно" да ги запази след началото на военната инвазия на Русия в Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
fallback