fallback

Европейски лидери ще посетят Киев на фона на бомбардировките в града

Целта на визитата на премиерите на Полша, Чехия и Словения е да се потвърди недвусмислената подкрепа на целия EС за суверенитета на Украйна

13:40 | 15.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател

На фона на засилващите се боеве около Киев министър-председателите на Полша, Чешката република и Словения възнамеряват да пътуват до украинската столица във вторник, за да изпратят сигнал. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки ще пътува до столицата заедно с колегите си Петър Фиала и Янез Янса, за да увери украинския президент Володимир Зеленски и ръководителя на правителството Денис Шмихал в подкрепата на Европейския съюз, съобщи правителството във Варшава.

„Целта на посещението е да се потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна и да се представи широк пакет от мерки за подпомагане на украинската държава и общество", се казва в изявлението на Варшава.

В него се посочва, че тримата политици пътуват до Киев като „представители на Европейския съвет". Пътуването е организирано съвместно с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Киев е почти изцяло обкръжен от руските войски след повече от две седмици война. Рано сутринта във вторник украинската столица беше разтърсена от серия силни експлозии. По данни на украински спасители най-малко три жилищни сгради в районите Святошин, Подил и Осорки са били ударени и най-малко двама души са загинали. Репортерите на AFP съобщават за огромен облак дим над Киев и тежки разрушения в жилищна сграда на около десет етажа в квартал Подил.

Според украинския президент Володимир Зеленски преговорите между Киев и Москва ще продължат и във вторник. Наскоро и двете страни споменаха за напредък в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
fallback