IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус

Междувременно украинските власти заявиха, че при руския удар срещу театъра в Мариупол са загинали 300 души

14:34 | 25.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Разрушеният театър в Мариупол. <em>Снимка: UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY/Anadolu Agency via Getty Images</em></p>

Разрушеният театър в Мариупол. Снимка: UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY/Anadolu Agency via Getty Images

Украйна поиска днес от Европейския съюз да затвори границите си с Русия и Беларус - страна съюзник на Москва в инвазията, започнала от руската армия в Украйна преди един месец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Министерството на инфраструктурата предлага на ЕС напълно да блокира сухопътните и морските връзки с Русия и Беларус“, посочи украинското министерство в Телеграм, заявявайки, че тези „мерки са необходими“ за „спиране на доставките за страната агресор на стоки с двойно предназначение, които могат да се използват за военни цели".

Министерството също така призова 27-те държави членки на ЕС да "блокират движението на стоки и хора" към Русия и Беларус "през  ​​територията на ЕС и през неговите граници", като уточни, че е "изпратила официално искане до Европейската комисия".

Затварянето на границите между ЕС, от една страна, и Русия и Беларус, от друга, би представлявало засилване на ограниченията, които вече бяха въведени от Запада след началото на руско-украинския конфликт преди месец.

Според Киев това би „усилило икономическия натиск“ върху Москва и Минск, тъй като „руските компании намират начини да заобиколят“ многобройните икономически санкции, наложени от ЕС.

Междувременно властите на украинския град Мариупол съобщиха, че 300 души са загинали при руския удар на 16 март по театъра в Мариупол, използван като бомбоубежище, предаде Асошиейтед прес.

В днешната публикация в канала на властите в „Телеграм“ се посочва, че според очевидци жертвите са били „около 300“. От съобщението не става ясно дали почистването на развалините е приключило.

Малко след взрива украинският омбудсман Людмила Денисова каза, че в сградата е имало повече от 1300 души, които са използвали сградата, за да се скрият от бомбите. Руското външно министерство определи като лъжа твърдението на украинските власти, че руските военновъздушни сили са бомбардирали театъра в Мариупол, и заяви, че истината ще излезе наяве.

Руското министерство на отбраната обвини украинския националистически батальон "Азов", че е взривил сградата, след като е държал заложници там и е използвал горните етажи, за да обстрелва руските сили.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Междувременно украинските власти заявиха, че при руския удар срещу театъра в Мариупол са загинали 300 души === Дребна подробност е, че театърът е бил заминиран от доблестните укронацита на "Азов". И просто е бил взривен, когато му е дошло времето. Ама те азовците хора на Путин, май? Горе долу като "савозапалването" в Дома на профсъюзите на 2 май 2014 г., когато живи са били изгорени над 70 рускоговорящи. Част от тях застреляни при опит да се измъкнат от огнената пещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още