IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предупреди за поражения по газопреносната мрежа

Военните от Луганската народна република разрушават компресорна станция, която е от значение за транзита за Европа

16:06 | 08.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Транзитните потоци към Европа могат да бъдат нарушени, защото Русия и паравоенни групировки под руски контрол разрушават газовата инфраструктура в ключова компресорна станция, пише в съобщение украинският газопреносен оператор GTSOU. От компанията визират компресорната станция "Новопсков", която се намира в самопровъзгласилата се Луганска народна република.

През това съоръжение преминават около 1/3 от транзита на газ за Европа през територията на Украйна. Тя е от ключово значение и за доставките на газ за Донецка и Луганска област.

От GTSOU съобщават за множество действия, сред които смяна на оборудване, които могат да доведат до загуба на контрол върху компресорната станция. Това може да наруши доставките по газопреносната мрежа на страната, по която се движи и транзитът към Европа. Ако компанията загуби контрол върху работата на компресорната станция, тя ще бъде изключена, за да бъде защитен интегритетът и безопасната работа на останалата част от газопреносната мрежа на страната, се казва още в съобщението.

газ газ

От "Газпром", която е единствената руска компания, която има правото да продава природен газ в Европа, до този момент отказват коментар на съобщението, пише Bloomberg. По-рано днес (8 април) от компанията коментираха, че транзитът през Украйна намалява, но това е заради намалените заявки на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още