IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Руските железници изпаднаха в дефолт

„Российские железные дороги“ АД не е успяло да плати купон, дължим на 14 март, а десетдневният гратисен период вече е изтекъл

15:46 | 11.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската жп компания „Российские железные дороги“ АД е в неизпълнение на задълженията си след пропуснато плащане на лихви по облигации - първото подобно неизпълнение, откакто на Русия бяха наложени мащабни санкции, които усложниха финансовите трансакции, предава Bloomberg.

Според Комитета за определяне на кредитни деривати дефолтът е настъпил, след като купонът, дължим на 14 март, не е достигнал до инвеститорите до края на 10-дневния гратисен период. 

Решението може да създаде прецедент за руското правителство и местните компании, които са се оказали в подобно положение. От началото на войната в Украйна западните банки и други финансови посредници блокираха плащанията по облигациите, тъй като се интересуваха от правните последици от санкциите, като на практика изключиха руските кредитополучатели от световната финансова система.

Миналия месец държавните руски железници се опитаха да изплатят купон по облигации, но не успяха да достигнат до притежателите им поради „задължения за спазване на правните и регулаторните изисквания в рамките на кореспондентската банкова мрежа“.

Договорите, застраховащи дълга на компанията срещу неизпълнение, ще бъдат задействани от решението на комисията и сега притежателите ще чакат да видят каква сума ще бъде изплатена. Решението няма пряко въздействие върху инвеститорите в облигации, които досега не са поискали незабавно изплащане на притежаваните от тях активи.

Министерството на финансите на Русия обвини САЩ и други страни, че се опитват да я принудят да обяви фалит, който би бил първият по международния ѝ дълг от повече от век насам. През миналата седмица страната беше принудена да плати две доларови облигации с рубли, за да изпълни дълговите си задължения, въпреки че книжата не го позволяваха.

„Ситуацията достигна етап, в който техническият фалит на Русия вече е почти неизбежен", заяви Гари Кърк, портфолио мениджър за развиващите се пазари в TwentyFour Asset Management LLP. 

В събота от S&P Global Ratings заявиха, че плащането в друга валута е равносилно на неизпълнение, въпреки че правителството има срок до началото на май, за да го поправи с конвертиране в долари. Миналата седмица суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) - които са доста неликвидни на тези нива - показаха 99% вероятност за неизпълнение на външния дълг на Русия в рамките на 12 месеца. Сега CDS сигнализират за 88% вероятност.

Официално неизпълнение на задълженията обаче може да предизвика правна реакция от страна на руското правителство, заяви финансовият министър Антон Силуанов в интервю за руския вестник "Известия".

Според Роджър Ландучи, съдружник в Alphamatrix Finance в Женева, това би било „напълно политически мотивирано неизпълнение с потенциални огромни последици за банките и пазара на хеджиращи CDS". Ще има „много работа за юристите и служителите по съответствията без очевиден резултат", смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Е те сега имсеебамамата на рашките! Като им спрат железниците, да видим с кво шси карат танковете към Украйна! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''....Терминът "дефолт" трябва да се използва само в технически финансов смисъл, като неизпълнение на договор за заем, т.е. неплащане навреме на лихви и/или главницата по държавния дълг. Въпреки това, в по-широк план има и извънтехнически смисъл страна, която не може да изпълни своевременно финансовите си ангажименти губи доверието на гражданите си, особено ако тези финансови изплащания са към тях. Губи се кредит на доверие от нацията. ..'' Това е обяснението на Голдмън Сакс- https://***.manager.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/goldman-sachs-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BB%D1%82Сайтът е за финанси и икономика, а този термин е специализиран финансов термин. В правото/ облигационното право/ се използва друга специализирана терминология- несъстоятелност- ''...Несъстоятелност Производството по несъстоятелност се осъществяват по реда на част четвърта от Търговския закон. Производството по несъстоятелност има за цел да осигури справедливо удовлетворяване на кредиторите и възможност за оздравяване предприятието на длъжника, като се вземат предвид интересите на кредиторите, длъжника и неговите работници. Производство по несъстоятелност се открива за търговец, който е неплатежоспособен или за търговско дружество (дружество с ограничена отговорност, акционерно дружество или командитно дружество с акции), което е свръхзадължено. Свръхзадължено е търговско дружество, чието имуществото не е достатъчно, за да покрие паричните му задължения. Неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо:- парично задължение, породено от или отнасящо се до търговска сделка, включително нейната действителност, изпълнение, неизпълнение, - прекратяване, унищожаване и разваляне, или последиците от прекратяването й, илипубличноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или-задължение по частно държавно вземане.Неплатежоспособността се предполага, когато търговецът е спрял плащанията. Неплатежоспособност може да е налице и когато длъжникът е платил или е в състояние да плати частично или изцяло само вземанията на отделни кредитори...''https://psc.egov.bg/psc-close-a-business-insolvency
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Моля инвеститор да разясни какво е "дефолт"! Много често се ползва тук, а не е ясно как се различава от "фалит" или от "несъстоятелност" (но явно има прилика съдейки от контекста)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
БРАВО- това е началото на финансовия кра/х/й на руската агресивна война в Украйна- дано руските железници повлекат крак и същото да се случи и с останалите сектори на руската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още