fallback

Заради доставките към Украйна САЩ изпитват дефицит на противотанкови ракети

САЩ ще доставят 11 хеликоптера Ми-17 на Украйна като част от последния одобрен пакет с военна помощ за страната

18:07 | 14.04.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ са  доставили толкова много противотанкови ракети Javelin на Украйна, че запасите им са на критично ниско ниво, пише анализ на Центъра за стратегически и международни проучвания, цитиран от CNN. Според оценката на експертите в момента е под въпрос дали САЩ могат да изпълнят свои отбранителни задачи при това положение.

Попълването на запасите ще отнеме около 3-4 години.

Системата Javelin представлява преносими противотанкови ракети, произвеждани от американските военни гиганти Lockheed Martin и Raytheon. Ракетите сами "следват" мишената, което позволява на изстрелващия да се прикрие и да избегне ответен огън, обяснява CNN.

САЩ поддържа резерв от тези ракети, които да използва при евентуален конфликт със Северна Корея, Иран или дори Русия. Но състоянието на резервите поставя под въпрос дали ще успее да изпълни подобни задачи.

Според данните на центъра САЩ поддържат на своя територия резерв между 20 хил. и 25 хил. ракети Javelin. От началото на войната в Украйна са изпратени 7000, или около 1/3 от тях.

По данни на Министерството на отбраната на САЩ от 8 април на Киев са доставени над 5000 ракети Javelin, други противотанкови ракети и над 1,4 хил. системи Stringer, които се използват за противовъздушна отбрана, военни дронове и друго военно оборудване.

По-рано днес (14 април) стана ясно, че САЩ доставят още гаубици, бронетранспортьори и 11 хеликоптера Ми-17. Вашингтон е предвидил и още 500 ракети Javelin, посочва украинската информационна агенция УНИАН.

От началото на войната САЩ са предоставили военна помощ на Киев на стойност над 2 млрд. долара. Последната "партида" е на стойност 800 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
fallback