fallback

Русия още няма ясна алтернатива на големите резервни валути

Русия готви ответни мерки срещу страни, които блокираха руски активи, заяви управителят на централната банка Елвира Набиулина

18:18 | 18.04.22 г. 8

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка призна, че не е намерила ясни алтернативи на големите резервни валути в света, след като санкциите заради войната в Украйна я оставиха само с юани и злато, предава Bloomberg.

Преди нашествието Руската централна банка години наред намаляваше експозицията си към долара, като сведе дела му до малко под 11% в края на миналата година. Но над една трета от общия обем беше в евро освен допълнителни инвестиции във валути като британски паунд и йена, което направи възможно правителства на други страни да изземат около половината от запасите в отговор на нападението на руския президент Владимир Путин.

Повече от един месец след началото на войната централната банка все още не е определила други варианти, съобщи гуверньорът Елвира Набиулина. В изказване пред парламентарна комисия в Москва в понеделник тя заяви, че е твърде рано да се каже какво по-различно трябва да направи Русия.

„Трябва да гледаме към бъдещето, но в момента не мога да дам конкретни предложения“, заяви тя. „Списъкът със страните с ликвидни резервни валути е ограничен, а те предприеха враждебни мерки и ограничиха достъпа ни“, допълни Набиулина.

Банка

Наложените ограничения върху Руската централна банка означават, че тя не може да се намесва на пазара, за да защити рублата, което я принуди да наложи контрол върху капиталите и да пристъпи към извънредно повишаване на лихвите, за да успокои пазарите. Резервите ѝ достигнаха връх от рекордните 643,2 млрд. долара на 18 февруари, след което рязко намаляха, преди да се стабилизират в последните седмици.

Юанът съставляваше 17,1% от общото в края на 2021 г., което е ръст спрямо 12,8% година по-рано, а делът на златото леко намаля до 21,5%.

банка

Запитана дали централната банка планира да предприеме ответни действия срещу страни, които блокираха руски активи, Набиулина заяви, че „със сигурност планира такива законни действия“.

Но „те трябва да бъдат много внимателно обмислени, оправдани, така че получим желания резултат“, допълни тя. „Подготвяме се за това“, каза Набиулина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
fallback