fallback

Русия изпробва ракета, която според Путин няма равна на себе си

Междуконтиненталната балистична ракета Сармат има най-големия обсег за разрушаване на мишени в света

20:55 | 20.04.22 г. 15

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи в сряда, че е провела първо изпитание на междуконтиненталната си балистична ракета Сармат, която е нова добавка към ядрения ѝ арсенал, а президентът на страната Владимир Путин твърди, че тя ще даде храна за размисъл на враговете на Москва, предава Ройтерс.

Телевизиите показаха как Путин е уведомяван от представители на армията, че ракетата е била изстреляна от Плесецк в северозападната част на страната и е улучила цели на полуостров Камчатка в Далечния изток.

Сармат е разработвана от години и тестовото ѝ изстрелване не е изненада за Запада, но се случва в момент на крайно геополитическо напрежение заради продължаващата вече осем седмици война на Русия в Украйна.

„Новият комплекс има най-високите тактически и технически характеристики и може да преодолее всички модерни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналог в света и няма да има за дълго време“, заяви Путин.

„Това наистина уникално оръжие ще засили бойния потенциал на въоръжените ни сили, като надеждно гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и предостави храна за размисъл на хората, които в разгара на трескава агресивна реторика опитват да заплашват страната ни“, допълни той.

Сармат е нова тежка междуконтинентална балистична ракета, която се очаква Русия да използва с десет или повече бойни глави върху всяка ракета, съобщи Американската конгресна служба за анализи.

След като започна нашествието на 24 февруари, Путин изтъкна ядрените сили на Русия и предупреди Запада, че всеки опит да застане на пътя на страната „ще доведе до последици, които той никога не е виждал в историята си“.

Няколко дни по-късно Путин нареди руските ядрени сили да бъдат поставени в повишена бойна готовност, което засили притесненията на Запада.

„Перспективата за ядрен конфликт, която преди време беше немислима, сега отново е възможна“, коментира на 14 март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Руското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че Сармат е изстреляна в 15,12 ч. московско време, а тренировъчните бойни глави са достигнали тестови обхват в Камчатка в Тихия океан, разстояние от близо 6000 км.

„Сармат е най-мощната ракета с най-големия обсег на разрушаване на мишените в света, което значително ще увеличи бойната сила на стратегическите ядрени сили на страната ни“, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
fallback