IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна се ожесточава и става все по-опасна

Конфликтът е далеч от своето решаване, а Украйна изглежда все по-готова да отвърне на удара

13:49 | 28.04.22 г. 6
<p>
	<em>Унищожена военна техника в Буча. Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Унищожена военна техника в Буча. Снимка: President.gov.ua

Военните действия в Украйна се ожесточават през последните дни - реториката и от двете страни се засилва, битките стават все по-тежки, а рискът от ескалация на напрежението между Русия и Запада е по-висок от всякога, пише в коментар европейското издание Politico.

Според анализатори и военни стратези опасността от директен сблъсък между НАТО и Русия се увеличава, което означава и много по-сериозен и непредвидим конфликт. Москва отново предупреди за възможността да използва ядрено оръжие, което Западът до голяма степен пренебрегва.

Но в същото време се появиха провокации в Приднестровието, както и съмнения за атаки на украинските военни на територията на Русия - по петролна база и военни обекти в Брянск, разположени на около 100 километра от границата с Украйна. В Русия има и подозрения, че Украйна е замесена в пожара в изследователския институт на Министерството на отбраната в Твер преди седмица. Това означава промяна в хода на войната, посочва още изданието.

Руският външен министър Сергей Лавров направи коментар във тази връзка и предупреди за опасност от Трета световна война. "Опасността е е сериозна, реална и не трябва да я пренебрегваме", каза той, а думите му не звучат никак успокоително.

На запад не реагират на информациите за инцидентите на руска земя. Според Politico само преди няколко седмици съюзниците са призовавали Киев да се въздържа от атаки срещу Русия, опасявайки се от ответен удар на руския президент Владимир Путин срещу други държави, например Полша. Сега обаче Украйна демонстрира увереност и пренебрегва заплахите на Москва за ескалация на военните действия. А САЩ и Великобритания изглежда все повече подкрепят правото на Киев да отвърне на удара.

Напълно допустимо е да бъдат унищожавани цели в пределите на противника, за да бъдат нарушени веригите за доставки и логистиката, коментира британският министър на отбраната Джеймс Хийпи. Неговият американски колега Джеймс Остин пък отбеляза след срещата на 40-те министри на отбраната в Рамщайн, посветена на Украйна, че Западът трябва да бъде сигурен, че е направил всичко за успеха на Украйна.

Всички западни лидери казват, че Украйна сама ще реши какво да прави и как да приключи тази война, но вече ѝ предлагат много повече и по-модерно въоръжение.

Позициите на страната също започват бавно да се втвърдяват. Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски коментира пред френския телевизионен канал BFM, че очакванията за пълномащабна битка в Донбас на този етап не се изпълняват. "Ако това, което започна, е пълномащабна битка, ние ще издържим, макар и трудно", заяви той.

Русия в момента удвоява своята офанзива в Донбас, опитвайки се да огради украинските военни части в региона и да прекъсне веригите им на доставки. Постигайки тази цел обаче, Москва лесно може да върне апетитите си към западните части на страната и Киев, предупреждават още военните стратези. Опасенията им са, че конфликтът е далеч от своя финал и военните действия тепърва ще се ожесточават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Reltup
преди 2 години
Айде неваляшките обратно в кутийките, пуночките в сибир. Колко плащат *** пост -3 копейки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Кой използва пеленачета за жив щит? Кой стреля по мирни жители с касетъчни заряди? Кой използва жилищата на населението за бункери? Кой кастрира пленници? Кой изтрепа стотина симпатизанти на РФ в Буча и ги представи като жертви на руските сили? Все терористични замашки. На това ги учат мириканските инструктори, както учеха "колегите" от ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Idun
преди 2 години
Някаква много кофти водка пиеш или пък директно си минал на одеклон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Касап ще казваш на онова отвратително чучyло, дето се ръкува с умрелите, защото то е замесено във всяко военно престъпление на САЩ в последните 30-тина години. Русия спазва правилата на войната, за разлика от укpопските извeрги и античoвеци, които дори се снимат, за да се хвалят с дивaщините си. Накрая не само те, но и тия, дето са ги подкрепяли, ще трябва да отговарят пред човечеството и това рано или късно ще се случи. Укрoпите няма как да кoлят из Русия, защото за това трябват тoпки, каквито те нямат. Бива ги само да се крият по мазетата и зад гърба на жени и деца. Какво стана в Азовсталь - укpoпските "герои" пуснаха ли жените и децата да се спасят, та после да се сбият като мъже с руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Какво да отвърне, бе - укропите в пълното си безсилие вече прибягват до открит ТЕРОРИЗЪМ !!!Не се сбъднаха и заканите им за "партизанска война" в завладените от Русия територии, защото местното население си отдъхна от терора на укрoнацистите и в голямата си част подкрепя Русия. Пълна лъжа, че укрoпия била оставена да решава кога да свърши войната - защото САЩ и креатурите им не позволяват на украинците да преговарят. Пaлякът зеленски скоро ще стане милиардер, толкова "героически брани родината". Впрочем той сам нигъpът остин го каза - че целта на САЩ е да отслабят максимално Русия. На тях не им пука, дори всички укpoпи да отидат на два метра под земята, за тях те са само пушечно месо. А скритата цел - да бъде сринат икономически ЕС и САЩ да се отърват от тях като потенциален конкурент на световно ниво - така ще останат сами срещу Китай и ще търсят и на тх как да им скроят шапката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Веск
преди 2 години
Ожесточава се Пу тин и рашата му. Ако касапа стигне до химическо и ядрено оръжие тогава украинците също може да се ожесточат и да навлязат и те в руски територии и села и също да започнат да колят. Това зависи от дедо касапин. Ама раша наистина е от ден на ден все по-аналогова и се опасявам да не употребят хим. или ядрено оръжие. Между другото Англия вече им каза, че ако го направят ще има ответни мерки, при това Англия нама да чака НАТО да решава, а ще си реши само какво, къде и как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още