IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците страдат от дефицит на бензин след руските удари по инфраструктура

Около две дузини цивилни са евакуирани от обсадения стоманодобивен завод в Мариупол

08:35 | 01.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хора на опашка за хуманитарна помощ в Запорожие. <em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Хора на опашка за хуманитарна помощ в Запорожие. Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Около две дузини цивилни бяха евакуирани в събота от обсадения стоманодобивен завод в Мариупол, докато в други части на Украйна имаше недостиг на гориво и покачване на цените след последните руски ракетни удари по петролни рафинерии и складове в страната.

В събота следобед градският съвет на Мариупол обяви планове за евакуация на жителите от окупирания град, въпреки че не потвърди дали тя е била осъществена. В събота руските държавни медии съобщиха, че група от 25 цивилни, сред които шест деца, са били евакуирани от завода „Азовсталь", където украинските сили и цивилни се укриват от седмици.

Руските медии показаха и видеоклипове с автомобили на ООН и Международния комитет на Червения кръст, които се подготвят за евакуация на цивилното население в Мариупол. Представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст не са коментирали темата пред Wall Street Journal.

Заместник-командирът на полк “Азов" Святослав Паламар потвърди във видеоклип, публикуван в Telegram, че двете страни са спазили обещаното прекратяване на огъня, което започна в събота сутринта. Той каза, че в 18:25 ч. е пристигнал екип за евакуация, който да изведе цивилни граждани. По думите му те са се насочили към град Запорожие.

Паламар добави, че все още трябва да бъдат евакуирани много други задържани в завода. „Искаме гаранции за заминаването не само на цивилните, но и на нашите ранени военнослужещи, които се нуждаят от необходимата медицинска помощ", каза той.

Отделно от това украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи в публикация в Telegram, че в събота се е състояла размяна на пленници, при която в Украйна са се завърнали седем цивилни и седем военнослужещи, включително бременна военна. Няма коментар по темата от страна на руските официални лица.

Междувременно украинските власти планираха да се справят с недостига на гориво чрез нови договори от Западна Европа.

„Окупаторите умишлено разрушават инфраструктурата за производство, доставка и съхранение на гориво", заяви украинският президент Володимир Зеленски в петък вечерта. „Русия също така блокира пристанищата ни, така че няма незабавни решения за попълване на дефицита".

„В много региони на нашата страна се наблюдават опашки и растящи цени по бензиностанциите", добави той.

Недостигът на бензин се усеща от хилядите украинци, които пътуват из страната, за да се върнат по домовете си, които са напуснали при започването на войната на 24 февруари, сега, когато Русия е преместила военната си кампания на изток и на юг от столицата Киев. В петък хората, пътуващи от Западна Украйна към Киев и близките градове, чакаха на опашки за бензин, които се увеличаваха с приближаването на столицата.

На повечето бензиностанции горивото беше ограничено до 10 литра на клиент, а на някои бензиностанции изобщо то бе свършило. Някои опашки се простираха на четвърт километър за всяка бензиностанция.

„Нямаме представа дали скоро ще получим доставка", каза Олександър Ковалчук, служител на бензиностанция край магистрала Е40, водеща от Лвов в Западна Украйна към Киев.

На друга бензиностанция по същия маршрут шофьорите трябваше да посочат номера на мобилен телефон, на който щеше да бъде изпратен код, разрешаващ им да заредят 10 литра бензин. Всеки клиент има право на един код и му се отказва по-нататъшно зареждане на други бензиностанции, управлявани от същата компания, West Oil Group SA, казва касиер.

Отец Роман Данчовски, православен свещеник, който пътувал за отслужване на литургия в столицата, имал бидони с общо 60 литра бензин в багажника на минивана, в който пътувал със семейството си и приятели. Той каза, че е спрял на три бензиностанции, откакто е напуснал Лвов, като на първата, която е посетил извън града, е чакал 40 минути.

„Ако планирате пътуването предварително, ще се справите", каза той. „Но войната явно се отразява на живота ни“.

В петък украинският вицепремиер Юлия Свириденко обясни недостига с руските атаки срещу петролната рафинерия в Кременчук и други места, където се съхраняват запаси от гориво. Тя заяви, че проблемът ще бъде решен през следващите седем дни чрез западноевропейски договори, което ще доведе до малко по-високи цени на горивата. Тя не обясни как горивото ще бъде доставено в Украйна, но потенциално може да влезе чрез железопътни и камионни цистерни, преминаващи от Полша и други съседни държави.

Властите в Киев заявиха, че шофьорите трябва да ограничат използването на лични превозни средства, освен в спешни случаи, тъй като все повече жители се завръщат в украинската столица след изтеглянето на руските сили от района.

„Днес имаме различни приоритети по отношение на горивата", заяви официалният представител на Киев Николай Поворожник, призовавайки жителите, които са се завърнали в столицата, да използват обществения транспорт.

От администрацията на Киев посочиха, че градските автобуси, трамваите, тролеите и частните автобуси се движат по общо близо 200 маршрута, а системата за бърз транспорт на киевското метро работи през целия ден.

На 2 април руското министерство на отбраната съобщи, че е използвало високоточни оръжия с далечен обсег на действие, за да повреди съоръженията за съхранение на бензин и дизелово гориво в рафинерията в Кременчук, която снабдява украинските войски в централните и източните части на страната.

Ударът бе нанесен, след като руски официални лица обвиниха Украйна, че е изстреляла ракети по петролно депо в Белгород, руски град на 20 мили от украинската граница, по време на нападение с хеликоптериден по-рано.

Откакто Русия нахлу в Украйна, загинаха хиляди хора, а милиони бяха разселени, като се засилват опасенията, че конфликтът може да се разпространи и в други държави. Войната повдигна призрака на по-широка конфронтация между двете най-големи ядрени сили в света. Представители на САЩ твърдят, че се стремят да намалят военната сила на Русия.

На бойния фронт украинските войски издигнаха в петък знамето на страната над град Руска Лозова, северно от Харков, втория по големина град в страната. През първия ден на войната руските сили превзеха Руска Лозова и навлязоха в Харков, като използваха позициите там, за да обстрелват жилищните квартали на града. Повторното превземане на Руска Лозова последва други украински настъпления на север от Харков, тъй като украинските войски се стремят да намалят възможностите на Русия да нанася артилерийски удари по града.

С цел да спрат руското настъпление в източната част на Донбас, украинските сили взривиха в петък железопътен мост край град Лиман, показват кадри, излъчени по националната телевизия. Тежките боеве продължиха по целия фронт в Донбас, като и двете страни публикуваха видеоклипове с унищожена вражеска бронетехника.

Ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко заяви, че летището в Одеса е било ударено в събота с ракети, изстреляни от Крим - полуостровът, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. При нападението не е бил ранен никой, но пистата е била повредена, каза той.

Украински официални лица и западни анализатори твърдят, че руските сили напредват бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Затова ли се изпраща гориво от българският резерв за Украйна? Имаше снимки как 11 Украйнски бензиновоза чакат на базата в Бяла да бъдат напълнени с гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Като гледам предаващите се opки, най-използвания цвят е кафяв...преди това какъв е бил, не личи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Gocho
преди 2 години
Страдат от липса на бял плат най вече ,е това е което ще ги спаси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още