fallback

Русия още не е избегнала дефолта

Следващата важна дата за плащанията по руските дългове е 27 май

13:52 | 10.05.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки направените плащания Русия все още е изправена пред дефолт, пише CNBC. Москва се възползва от изключение от американските санкции, което позволява плащания по облигационни заеми от замразените фондове, след анализи от Министерството на финансите по всеки отделен случай.

Така Русия извърши плащания по своите заеми с матуритет през 2022 година и 2042 година на обща стойност 650 млн. долара преди да изтече 30-дневния гратисен период (до 4 май)и избегна дефолта. Преди това руските власти се опитаха да направят плащанията в рубли, но те не бяха приети от американските банки.

Но това изключение изтича на 25 май, а на 27 май има нов падеж по руските заеми, посочва още CNBC.

Голяма част от активите на руската Централна банка се намират в банки в чужбина и бяха замразени като част от санкциите срещу страната заради военната инвазия в Украйна.

За последно Русия не е покривала задълженията си по външни дългове през 1917 година, коментират експертите. В края на април прогнозите за сочеха 95% вероятност за дефолт на страната в рамките на година, но след като беше намерено решение към 3 май този процент съществено намаля до 67 на сто.

Сега фокусът е насочен към новата дата 25 май, когато изтича изключението, наложено от Министерството на финансите на САЩ. Вероятно Москва ще успее още веднъж да направи плащане по задълженията си, което е броени дни след края на гратисния период.

На този етап няма никакви сигнали от Вашингтон дали ще удължи действието на изключението от санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
fallback