fallback

Румъния разрешава добива на природен газ в Черно море

Става дума за около 100 млрд. кубически метра природен газ в румънската част на континенталния шелф в Черно море

08:48 | 19.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След дългогодишни спорове Румъния разчисти пътя за добив на природен газ в Черно море. Камарата на депутатите в Букурещ прие с голямо мнозинство изменението на закона, който досега възпираше чуждестранните инвеститори от проекти. Сенатът, най-висшата камара на парламента, вече бе одобрил изменението. Евентуална жалба до Конституционния съд от страна на националистическата опозиционна партия може да забави влизането в сила. Опозицията гласува против законопроекта и в двете камари на парламента, предава DPA.

Става дума за около 100 млрд. кубически метра природен газ в румънската част на континенталния шелф в Черно море, както и за проекти за добив на газ на сушата.

„Сигурни сме, че в рамките на най-много пет години ще можем да станем независими в енергийно отношение", заяви министър-председателят Николае Чука по повод новия регламент. Планираната промяна в закона набра скорост след началото на агресивната война на Русия срещу Украйна. Понастоящем Румъния внася около 10% от необходимия ѝ газ от Русия. Според министъра на икономиката Вирджил Попеску в бъдеще Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява.

За разлика от досега инвеститорите ще могат свободно да продават природния газ, добит в Румъния, в съответствие със законодателството на ЕС. Задължението за продажба на определен дял от него в Румъния ще отпадне. Това задължение може да бъде въведено отново само с правителствен указ в случай на криза. Предишното задължение за инвеститорите в природен газ да наемат част от работната си сила в Румъния чрез румънски граждани също беше премахнато, както и задължението те да се снабдяват с доставки и услуги изключително от Румъния или други държави от ЕС. Освен това прогресивното данъчно облагане на печалбите беше облекчено: Праговете на цените на газа, които определят това, бяха повишени. А инвеститорите вече ще могат да приспадат повече инвестиции от данъците си.

Заради липсата на законодателството в края на март Black Sea Oil & Gas обяви, че ще започне добив на природен газ от офшорния си проект през второто тримесечие на тази година, по-късно от очакваното. Тогава генералният директор на компанията Марк Бийкъм предупреди, че липсата на подходящо законодателство за добива на газ подкопава инвестициите. Първоначално компанията възнамеряваше да започне добив на газ в Черно море през ноември миналата година.

„С конструктивното сътрудничество на всички участващи страни първите количества газ ще бъдат извлечени през второто тримесечие на 2022 г.", казва Марк Бийкъм в интервю за Ройтерс. „Нашата гледна точка е, че продължаващото спъване на местните производители чрез постоянното въвеждане на нови неблагоприятни мерки е причината, поради която Румъния не успява да достигне значителния си производствен капацитет, и това, което прави, е само да удължава тази ситуация", посочва Бийкъм.

Портфолиото на компанията включва проекта за добив на природен газ „Мидия". А амбициите на Румъния са да удвои добивите си на природен газ до 20 млрд. куб. метра годишно до 2025 г. За разлика от останалите страни в региона страната е почти напълно енергийно независима. Румъния внася под 10% от нужния природен газ годишно от Русия, като останалото потребление се осигурява от вътрешни източници.

Много по-голям проект – блокът "Нептун", управляван от OMV Petrom, също е готов да се придвижи напред. Petrom заяви, че финално инвестиционно решение може да бъде взето в началото на следващата година, а производството да започне 4 години по-късно. Находището, което според изчисления съдържа 100 млрд. куб.м природен газ, може да гарантира пълната независимост на страната от руските доставки. Находището в блока "Нептун" бе открито още през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
fallback