fallback

Коридорите за износ на пшеница от Украйна се задръстват

Киев преговаря за нов маршрут за износ - през Прибалтийските републики

13:46 | 12.06.22 г. 13

За ограничения по сегашните коридори, които използва Украйна за износ на пшеница, съобщава украинският зам.-министър на външните работи Дмитро Сеник, цитиран от Ройтерс. В момента страната изнася зърно чрез маршрути през Полша и Румъния, но често тези коридори - сухопътни или железопътни, се претоварват.

В момента Киев преговаря за трети маршрут - през Прибалтийските републики, но Сеник не уточни подробности по него.

Един от проблемите е различната ширина на украинските железопътни линии спрямо съседните европейски държави, което означава, че жп товарите трябва да бъдат прекачвани на границата или съхранявани в силози, които липсват по границата с Полша. До Румъния пък зърното се превозва до пристанищата на река Дунав и оттам чрез барджи до пристанището в Констанца - скъпа и сложна операция.

По време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Украйна беше коментирана възможността украинското зърно да бъде изнасяно през терминалите във Варна, преминвайки преди това през Констанца.

Към този момент не е ясно какви количества зърнени храни успява да изнесе Украйна през алтернативните трасета. В страната се съхраняват към 22 млн. тона пшеница, която е предназначена за износ, сочат разчетите на украинските власти.

Украйна е четвъртият по големина износител на пшеница и зърнени култури в световен мащаб. Блокираният износ през пристанищата в Черно море предизвиква недостиг на храни и ръст на цената на пшеницата в световен мащаб. Затова и множество международни институции и лидери опитват да намерят решение за отваряне на износа от Украйна.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за предизвиканата продоволствена криза. Руската страна настоява за премахването на мините, разположени в украинските пристанищни градове, а Украйна настоява за гаранции за сигурността си. Русия също така настоява Западът да премахне санкциите си, за да допусне украинския износ през Черно море.

"Гладът се използва като оръжие от Русия", предупреди в своя канал в Tеlegram началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак. Той коментира още, че руските военни, освен че блокират пристанищата, унищожават посевите и крадат реколтата. Според него целта е предизвикването на нова бежанска вълна към Европа, която да доведе до икономическа криза. 

Ермак посочи, че за да бъдат отблокирани доставките на пшеница ще са нужни на първо място създаването на зелени коридорив Черно море, военни конвои, които да съпровождат корабите, както и противовъздушна система за отбрана в пристанищата. И никакви отстъпки от санкциите за Москва, категоричен е началникът на кабинета на Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
fallback