IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще индексира заплатите спрямо инфлацията от юли

Равнището на инфлацията в Турция достигна 73,50 процента през май

16:40 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция предвижда индексиране на заплатите следващия месец, за да бъде компенсирана огромната инфлация, която през май превиши 73 процента на годишна база според официалната статистика. За това днес сигнализира турският министър на труда и социалната сигурност Ведат Билгин, цитиран от ТРТ Хабер.

Министърът съобщи, че правителството работи по план, който ще зарадва работещите, включително тези в частния сектор, предвид галопиращата инфлация. 

"Наш дълг е да защитим труда на работещите от щетите на инфлацията. Няма да оставим нашите трудещи се да бъдат мачкани от инфлацията", каза той.

Отбелязвайки, че работата по увеличение на заплатите през юли продължава, Билгин даде да се разбере, че програмата ще обхване не само работещите в държавния сектор и пенсионерите, но и заетите в частния сектор, като тя не само ще компенсира инфлацията, но и ще подпомогне социалното положение на тези хора.

Вчера и турският президент Реджеп Тайип Ердоган сигнализира за увеличение на заплатите от юли с цел да се компенсира спадът в доходите в резултат на инфлацията. Ердоган поясни, че целта е да бъде облекчено положението на турския народ, като през юли бъде компенсирана разликата заради инфлацията, а през януари догодина ще бъдат въведени нови мерки, касаещи заплащането на труда, съобщи в. "Биргюн".  
 
Равнището на инфлацията в Турция достигна 73,50 процента през май, по данни на Турския статистически институт, след като предходния месец беше 69,97 на сто, а през март - 61,14 на сто. Най-голямо увеличение на цените се наблюдава при транспорта, чиито услуги са поскъпнали със 107,62 на сто, и при храните и безалкохолните напитки (91,63 на сто).

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още