fallback

Зеленски: Териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София

Предоставянето на статут на кандидат-член на Украйна за ЕС ще бъде доказателство, че европейското обединение е реално, каза украинският президент

16:30 | 15.06.22 г. 25

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова в сряда Европейския съюз да позволи на страната му да поеме по пътя към членство в блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предава Ройтерс.

В реч пред двете камари на чешкия парламент чрез видео връзка Зеленски призова също за още санкции на ЕС срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна на 24 февруари.

„Русия не се интересува само от нашите градове Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, амбициите ѝ са насочени към обширна област от Варшава до София“, заяви украинският президент, без да подкрепя твърдението си с доказателства.

„Както и в миналото, руското нашествие в Украйна е първата стъпка, от която руските ръководители се нуждаят, за да открият пътя към други страни, към завладяването на други народи“, каза Зеленски.

ЕС прие шест пакета със санкции срещу Русия, а Украйна настоява за седми пакет, за да се засили натискът върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви тази седмица решението си по искането на Украйна да получи статут на кандидат-член преди срещата на върха на ЕС идната седмица. Получаването на статут на кандидат-член ще бъде предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване.

„Предоставянето на Украйна на статут на кандидат сега ще бъде доказателство, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не са само посочени в някои документи“, каза Зеленски.

Той допълни, че чешкият народ, след окупацията от нацистка Германия по време на Втората световна война и десетилетията на съветска доминация след войната, знае как завършват компромисите и до какво водят отстъпките пред тиранията.

„Човекът, който иска да заграби всичко, никога няма да спре с вземането само на част от това, което иска“, заяви Зеленски.

Русия не е коментирала за момента думите на украинския президент. Москва нарича войната в Украйна специална военна операция срещу украинската армия и така наречените от нея опасни националисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
fallback