IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на руската икономика към предсанкционни нива може да отнеме десетилетие

Държавите, наложили санкции на Русия, представляват 56 процента от нейния износ и 51 на сто от вноса ѝ, посочва Герман Греф

19:50 | 17.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Герман Греф,&nbsp;главен изпълнителен директор на &quot;Сбербанк&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Герман Греф, главен изпълнителен директор на "Сбербанк". Снимка: Bloomberg L.P.

Руската икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата си отпреди санкциите, заяви Герман Греф, главен изпълнителен директор на "Сбербанк" - най-голямата банка в Русия, цитиран от Ройтерс.

Икономическите санкции, наложени от западните държави, изолираха страната от половината от международната й търговия, след като Москва изпрати войските си в Украйна. Руските активи понесоха незабавен удар и потребителските цени скочиха, което накара властите да въведат капиталов контрол, да повишат основната лихва и да ограничат възможността на чуждестранните инвеститори да продават активите си в Русия. 

Греф, чиято банка държи по-голямата част от депозитите на домакинствата и корпоративните заеми в страната, посочи, че на държавите, наложили санкции на Русия, представляват 56 процента от нейния износ и 51 на сто от вноса й.

"Това е заплаха за 15 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, а основната част от икономиката e атакувана", каза Греф, който е бивш министър на икономиката.

"Ако не направим нищо - може да ни трябва около десетилетие, за да върнем икономиката на нивата от 2021 г.", алармира той, призовавайки за структурно реформиране на руската икономика.

Според него товарните пратки са намалели шест пъти, а транспортирането по море и въздух също е възпрепятствано. Това е в резултат от санкциите, които пречат на руските авиокомпании да летят през въздушното пространство на Запада и забраняват на кораби под руски флаг да влизат в пристанищата на Европейския съюз.

Санкциите срещу руски банки до голяма степен ограничиха финансовите трансакции с чуждестранни партньори. Освен това е блокиран достъпът до доставки на оборудване и резервни части, необходими за руската автомобилна, енергийна и авиационна промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Връщането на руската икономика към предсанкционни нива може да отнеме десетилетие === Докато такива като Герман Греф са на свобода, и при това на ключови позиции, за РФ може и столетие да е нужно за връщането на предсанкционни нива. А реално, щом рублата успя да се върне на нива от преди 3 години и повече, струва ми се, че ТОЯ нещо се е объркАл. Едно прочистване от такива *** и само след 2-3 години РФ няма да я познаят. Държава на първо място в света по природни богатства, с развита енергетика и огромна суровинна база, я влачеха по мераците на ***, като СБ и МВФ. Сега това повече не съществува. Дори и Набиулина разбра какво трябва да прави и започна да го прави. Няма да се косим за РФ. Да му мислим ние с нашите харвардски комбинатори, които на ден успяват да смотат по 1 милЯрд, в определени периоди. Питат ги Лорер, ПростоКиро и Кокорчо поотделно къде прахосаха 8 млрд за 1 седмица и всеки дава съвършено различни отговори. Те са само за бай Ставри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Напълно си прав ! Между другото днес още един кораб отиде да предаде поздрави на кораба "Москва". Скоро и още въпрос на време е. Ако ЕС и САЩ искаха бързо да свърши войната нямаше да пращат военна техника от 80-те нали ти е ясно импе и ингров. Нали ти е ясно,че ако Русия използва ядрено оръжие , то Зеленски ще даде безплатна база на САЩ в Украйна, точно както направи сирийския диктатор с Русия и войната ще свърши много много бързо :). Какво следва: изтощение на русия, бърза миграция на запада от фосилни горива към чиста електрификация. Пример: съсед който плащаше газ по 1000лв. на месец ... смени 4 радиатора и един бойлер и сега плаща ток по 400лв, 600лв. спестени от първия месец ги дари за децата в Украйна :) Предстои същото с автомобилите ... да няма да е бързо но след 1-2 години ще бъде бум. Колкото бензина е по скъп толкова ще бъде неизгоден автомобил с ДВГ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ако остане късия и кликата му, може да отнеме и век... така че е трудно да се направи дългосрочна прогноза.. ще видим и какво ще остане след разпадането на РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
при Сталин тоя отдавна щеше да е до стената ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Споко, Германчо. На международният икономически форум в Петербург има представители на 136 страни. Сборището на държавите от Северна и Южна Америка в Сан Франциско - организирано от чучyлото-узурпатор - се провали, просто защото почти никоя държава не прати делегати. Русия ще прави бизнес с тия, дето развиват икономиките си, а не с ония, които загробват своите. И гледай да не ми затриеш акциите, чу ли Германе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още