fallback

Сергей Лавров: Западът изкуствено блокира износа на руска пшеница

Военноморските сили ще играят основна роля при гаранциите за безопасен износ на зърно от украинските пристанища

10:17 | 08.07.22 г. 11

Западът продължава с опитите си да блокира по изкуствен път износа на руска пшеница за държави, които имат предварителни договори за доставка, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Първият дипломат на Русия е в Индонезия на среща със свои колеги от Г-20.

Лавров отхвърли опасенията, че замразеният износ на Украйна може да предизвика продоволствена криза в световен мащаб. В украинските силози е блокиран едва 1% от световното производство на пшеница и реално това не оказва влияние на световните пазари, заяви руският външен министър.

В този коментар обаче Лавров не отчита, че не цялото количество пшеница, произведено в световен мащаб, е предназначено за износ и някои страни в Африка и Близкия изток разчитат изцяло на вноса на зърно от Украйна.

От Индонезия Лавров отбеляза още, че Русия е готова да гарантира "безопасни конвои", ако в тях участва и Турция. Те ще позволят на Украйна да превози товари до Босфора, а оттам през Средиземно море до международните пазари.

Москва е готова на преговори за реализацията на този план с Украйна и Турция, стана ясно още от думите на руския външен министър. Според него военноморските сили ще имат водеща роля при този преговорен процес, а украинците трябва да разминират своите пристанища.

Сергей Лавров коментира, че страните от Г-7 не са взели участие в официалната церемония преди началото на заседанието на външните министри в Индонезия. Според него САЩ са взели решение да преустановят контактите си с Русия.

"Ние не бягаме - предлагаме срещи, ако не искат да говорят, това е техен избор", казва още руският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
fallback