IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2010 е най-силна за икономиката на Южна Корея за последните осем години

Икономическият растеж на страната обаче се забави през четвъртото тримесечие

11:11 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
2010 е най-силна за икономиката на Южна Корея за последните осем години

Икономиката на Южна Корея нарасна с най-бързите си за последните осем години темпове през 2010 г., въпреки че икономическата експанзия на страната се забавя през последното тримесечие заради слабост в капиталовите разходи, производството и строителството, пише AP.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 6,1% за цялата 2010, съгласно данните на централната банка на Южна Корея, отбелязвайки най-силния си растеж от скока от 7,2% през 2002 г. Икономиката на страната нарасна със скромните 0,2% през 2009 на фона на световната икономическа криза, последвала финансовата криза от 2008 г.

Солидният ръст през 2010 година се дължи на оживлението в износа и произтичащата от него по-висока активност в производствения сектор и инвестициите в оборудване, става ясно още от съобщението на централната банка.

Динамичното развитие на четвъртата по големина азиатска икономика, където са базирани производствени гиганти като Samsung и Hyundai, обаче се забавя през трите месеца, приключващи на 31 декември. БВП на страната нараства с 0,5% спрямо третото тримесечие, когато се увеличи с 0,7%.

Все пак това е осмият пореден икономически ръст на тримесечна база за Южна Корея, която претърпя свиване на БВП единствено през второто полугодие на 2008 г.

Данните на централната банка за БВП са предварителни и могат да бъдат коригирани.

Забавянето на растежа на световната икономика през последните месеци на 2010 година си пролича и от неочаквания спад на британската икономика през четвъртото тримесечие. Те засилиха опасенията, че Великобритания може да се върне в рецесия.

Централната банка на Южна Корея очаква икономиката на страната да постигне по-умерен ръст от 4,5% през тази година, каквато е и прогнозата на Международния валутен фонд.

Правителството на Южна Корея очаква малко по-силен ръст от 5% на годишна база.

Централната банка на Южна Корея увеличи по-рано през този месец основния си лихвен процент до 2,75 на сто, като анализатори прогнозират по-нататъшно затягане на паричната политика през тази година.

Относно инфлацията централната банка очаква ръст на потребителските цени от 3,5% през 2011 спрямо 2,9% инфлация за 2010 г. Индексът на потребителските цени се повиши с 3,5% на годишна база през декември, което е над целевото ниво за централната банка от 3 на сто, което обаче може да варира с 1 процентен пункт нагоре или надолу.

През четвъртото тримесечие на 2010 г. инвестициите в оборудване се свиват с 1,6 на сто след силния ръст от 5,5% от предишните три месеца. Фабричният сектор се разраства с 0,7% спрямо 2,2% ръст през третото тримесечие, докато строителството отчита спад от 5,3 на сто.

Износът на свой ред се увеличава с 2,4%, а частното потребление, което включва в най-голяма степен потребителски разходи, нараства с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още