IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken предлага 4,1 млрд. долара за производителя на "Tiger Beer"

Третата по големина в света производителка на бира иска да разшири експанзията си на азиатския пазар заради спадащо потребление в Европа

14:59 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният бирен пазар е в движение. Холандската пивоварна компания Heineken е направила предложение за пълното придобиване на сингапурската Asia Pacific Breweries (APB), за 5,1 млрд. сингапурски долара (4,1 млрд. долара), съобщи базираната в Амстердам компания, цитирана от Financial Times.

По този начин третата по големина в света производителка на бира смята да разшири експанзията си на азиатския пазар. Предложението е и реакция на изненадваща оферта за производителя на бирата Tiger Beer от компании, свързани с тайландския милиардер Чароен Шириваданабхакди. Тайландският конгломерат предложи преди дни 3,8 млрд. долара за дяловете на APB.

Heineken вече държи 42% от акциите в APB. Сега холандците искат да придобият 40%-ния дял на дългогодишния си партньор Fraser & Neave и предлагат по около 40 долара на акция.

След съобщението за евентуалната сделка Сингапурската борса преустанови търговията с акции на компанията заради опасения от прекалено рязък техен ръст.

Продажбите на бира в Европа намаляват постоянно и Heineken търси варианти за разширяване на бизнеса в други региони на света. След придобиването на APB холандските производители ще получат пряк достъп до обещаващите пазари на Китай, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Виетнам и Камбоджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още