IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се икономиката на Китай да нарасне с до 7,8% тази година

Експерт прогнозира, че китайската икономика ще започне да се стабилизира към края на годината

11:56 | 15.09.12 г. 2
Очаква се икономиката на Китай да нарасне с до 7,8% тази година

Годишният икономически растеж на Китай ще достигне 7,7 – 7,8%, прогнозира Фан Дзинпин, главен икономист в Държавния информационен център, цитиран от CNBC.

Според Фан китайската икономика ще започне да се стабилизира към края на годината, подпомогната от стимулиращите растежа мерки, които Пекин предприе в последните месеци.

За периода юли-септември икономистът очаква икономическият растеж да достигне 7,6 – 7,8%, което означава, че ще запазят темповете на ръст от предходното тримесечие.

Темпът на икономически растеж през тази година ще бъде над целта на правителството от 7,5%, но политиците са изправени пред дилема заради опасенията от инфлация. Дори Фан прогнозира, че за Пекин ще бъде трудно да намери баланса в политиките си.

V-възстановяване на икономическия растежв Китай е малко вероятно, тъй като политиците трябва да направят известен напредък в преструктурирането на икономиката, допълва експертът.

Той смята, че китайската икономика ще продължи да нараства относително слабо още известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Колкото и да се забавя търсенето на китайски стоки, чуждестранните инвестиции ще поддържат висок растеж в Китай. Кой изпуска тази евтина работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още