IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на китайските милиардери се е стопило с една трета за година

Основната причина за това e спадът на основният борсов индекс Shanghai Composite с 20% за последната година до края на юли

16:54 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Състоянието на китайските милиардери се е стопило с една трета за година

Ново проучване показва, че милиардерите в Китай са изпитали най-значителния спад в стойността на богатството си от всички страни по света.

Според годишното изследване на Wealth-X от 1-ви август 2011 г. до 31-ви юли тази година богатите са отчели стопяването на огромната сума от 160 млрд. долара, или една трета, от състоянието си. Основната причина за това e спадът на основният индекс Shanghai Composite Index с 20%, за последната година.

„Това, което предизвика загубата на големи суми, бяха ценните книжа. Цените им се сринаха, а с тях и значителна част от състоянието на богатите“, каза Миколас Рамбус от Wealth-X пред CNBC.

Като цяло делът на китайците с ултра високо нетно състояние (UHNW) е намаляло до 2,3% за изминалата година. Богатството на всички тези хората с активи на стойност над 30 млн. долара също е спаднало - с близо 7% до 1,6 трлн. долара.

Според Рамбус притежателите на активи в недвижимо имущество и производство в крайбрежните провинции на Китай са пострадали най-осезаемо.

„Ако погледнете регион като Гуандонг, ще намерите хора, които все още държат значителни активи – фабрики, имоти, суровини и други, но не намират търсене, за да ги продадат.“

Като цяло богатството на UHNW в Азия е отбелязало спад със 7% и е достигнало 6,3 трлн. долара за последната година. Забавянето на трите най-големи икономики на континента (Китай, Япония и Индия), където живеят 75% от най-заможните хора в Азия, се оказа съдбоносно.

“Цените на индийските фондови пазари, които имат значимо влияние върху най-богатия процент от населението, се понижиха с 8% за последната година. В допълнение валутата на Индия също се обезцени с 25%“, пише още в проучването.

Рамбус обръща внимание, че това не означава, че броят на банкрутиралите UHNW е нараснал. По-скоро има основание да се смята, че перспективите им не са благоприятни, а стойността на активите им е се е стопила благодарение на пазарната среда.

В Япония пък бе отбелязано най-голямото понижение на общото богатство в световен мащаб с внушителните 195 млрд. долара за една година. Тъй като в Япония живеят най-голям брой състоятелни хора (12 830 души) от цяла Азия, този „удар“ със сигурност е най-силно усетеният.

Основните причини зад спада са сриващият се фондов пазар, чиито цени се понижиха с 16%, и отслабналите имотен и производствен сектори, които отразиха бедствията след земетресението и цунамито в Япония през 2011 г.

„Това са поредица от шокове за Япония, които всъщност до някаква степен се дължат на обратния ефект от политиките, прилагани вече много години, ускорени от събитията в страната през последните две години“, допълни изпълнителният директор на Wealth-X.

Дори след като последните данни сочат забавяне в растежа на богатството в Азия, Рамбус остава оптимист за източния регион, който преживява „временен спад“.

„В дългосрочен план положението е както преди. В Азия продължават да се генерират огромни суми пари. Няма спор в това. Въпросът опира до разпределението и временното успокояване на пазарите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още