IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разрешава на банки да оценяват самостоятелно капиталовата си адекватност

Вътрешната оценка цели да се подобри способността на банките за оценка на активите и техния риск на фона на предстоящото въвеждане на Basel III

22:54 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай разрешава на банки да оценяват самостоятелно капиталовата си адекватност

На шест китайски банки ще бъде позволено да разработят свой собствен модел за оценка на капиталовата си адекватност, като местният регулатор желае да даде повече свобода на банките след въвеждането на банковия стандарт Basel III от следващата година, пише държавният China Securities Journal.

Въпросните шест банки са са Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of Communications и China Merchants Bank, като според изданието капиталовата им адекватност може да се повиши с 0,4-0,5 процентни пункта след промяната. 

Китайският банков регулатор обаче ще прилага и свой стандарт за капиталовата адекватност, успоредно с банковите модели, като показателите по двете методологии не трябва да се различават с повече от 5% през първата година от въвеждането им.

Китай се подготвя за въвеждането на Basel III от началото на 2013 г., като вътрешната оценка на капиталовата адекватност до голяма степен цели да подобри способността на банките за оценка на активите и техния риск. 

Новият подход обаче може да срещне проблеми с подценяването на кредитните рискове, тъй като параметрите са извлечени от кредитната история на банките през последните десет години, през който период китайските банки се радваха на относително добро качество на активите.

От следващата година нататък местният регулатор ще изисква от системно важните банки да постигнат капиталова адекватност от минимум 11,5%, а от останалите - поне 10,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още