IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на Китай продължава да издиша

Икономическият ръст се е забавил неочаквано, наред с това индустриалното производство продължава да губи инерция

10:03 | 15.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическото възстановяване на Китай продължава да издиша

Икономическият ръст на Китай се е забавил неочаквано през първото тримесечие на 2013 година. След измерените 7,9 на сто увеличение на брутния вътрешен продукт в края на миналата година между януари и март китайската икономика е нараснала със 7,7 на сто, показват официалните данни, цитирани от Ройтерс.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ускоряване на икономическия ръст до 8 на сто.

На фона на все още слабото възстановяване на американската икономика и проблемите в еврозоната разочароващите данни може да сложат сянка върху перспективите за финансовите пазари. Това се вижда и от представянето на азиатските борси днес, като повечето индекси в региона губят позиции.

Мнозина инвеститори очакваха по-висок ръст заради мерките за увеличаване на ликвидността в икономиката и ръста на износа в началото на годината. Именно те дадоха повод за оптимизъм след няколко последователни тримесечия на свиване на икономическата активност.

„Данните могат добре да обяснят защо е имало нужда от толкова много ликвидност през първото тримесечие. Индустриалното производство се оказа изненадващо слабо, като това е и източникът на слабото представяне на БВП“, коментира Тим Кодън от ING в Сингапур, цитиран от Ройтерс.

Данни от миналата седмица показаха, че само през март китайските банки са отпуснали 1,06 трлн. юана нови кредити, което е близо два пъти повече спрямо предходния месец. Това е пряко следствие от опитите да се увеличи ликвидността в икономиката на страната.

Въпреки забавянето на ръста на БВП инвестициите в недвижими имоти са скочили с 20,2 на сто на годишна база. Приходите от продажба на недвижимости са нараснали с 61,3 на сто, което дава нови поводи на властите да се опасяват от балон на пазара.

Наред с данните за БВП днес от Китай дойдоха и други обезпокоителни новини. Те са свързани със забавянето на темпа на индустриалното производство до 8,9 на сто на годишна база през март, както и от забавянето на ръста на продажбите на дребно до 12,6 на сто.

Макар и доста висок на фона на общата картина, икономически ръст под 8,5 на сто се счита за проблемно нисък за държава като Китай. Страната има нужда от по-бърз темп на развитие, за да може да се отговори на нуждите на огромното население и прехода към индустриализация. Поради тази причина след днешните данни нова инжекция стимули за икономиката става все по-вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Безспорно това е съвсем естествено следствие за една "експортно ориентирана" икономика, когато всичко в целият останал свят се забавя. Всъщност за за се "свие" производството, значи преди това се е "свило" потреблението, а щом се свива дори потреблението на произведеното в Китай не виждам какво добро го очаква целия останал свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Пук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още