IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужденстранни инвестиции в Китай растат слабо

Усеща се загрижеността на инвеститорите, които очакват икономиката на Китай да се забави

16:05 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужденстранни инвестиции в Китай растат слабо

През май преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай се покачиха с най-малко от четири месеца. Това предизвиква загрижеността на инвеститорите, че растежът на втората най-голяма икономика в света може да се забави, предава Bloomberg.

Потокът от инвестиции към Китай нарасна с 0,3% в сравнение с година по-рано до 9,26 млрд. долара, обявиха от Министерството на търговията. През май се увеличи и изходящият поток от инвестиции - с 20% до 34,3 млрд. долара, докато в периода януари-април ръстът е от 27,4%.

Според прогнозите на Комисията за национално развитие и реформи (държавната планова агенция на Китай) ПЧИ тази година ще се увеличат с 1,2% до 113 млрд. долара. Тя очаква инвестициите на Китай зад граница да нараснат с 15% до 88,7 млрд. долара.

„Икономическият растеж в развитите страни се увеличава, докато този на Китай се забавя. Китай вече не е привлекателно място за осъществяване на производство с ниска себестойност“, заяви Дариуш Ковалчук, старши икономист и стратег в поделението на Credit Agricole в Хонконг.

Финансовата нестабилност в Китай, произтичаща от огромния дял на сивия сектор в банковата система, е заплаха за втората по големина икономика в света. Това пък коментира по-рано днес пред CNBC Ханс Тимър, експерт от Световната банка.

Китайското правителство се опитва да облекчи бюрократичните процедури за чуждестранните инвеститори и да стимулира икономическия растеж. Премиерът Ли Къцзян обяви намерението си да елиминира необходимостта от одобрение от правителството за широк кръг инвестиции. През април тази година и производственият сектор забави своя растеж.

Според данни на Министерството на търговията предприятията с чужд капитал генерират половината от вноса и износа на Китай за 2012 г., което се равнява на една четвърт от индустриалното производство или на една пета от данъчните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още