IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ продължава да се възстановява

Експортът за Европа бележи подем, но намалява темпът на ръст на доставките за Китай

11:07 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Японският износ продължава да се възстановява

Износът на Япония продължава да се възстановява, нараствайки за четвърти пореден месец, подкрепен от слабата йена и подема в търсенето от Европа, съобщава ВВС.

Експортът на страната през юни се е увеличил със 7,4% на годишна база, като продажбите за Европа са нараснали с 8,6% - първи ръст от 21 месеца насам.

От ноември йената се обезцени с 25% спрямо долара след серията агресивни монетарни стимули в Япония, което направи японските стоки по-евтини за чужденците.

„Експортната среда в Азия е много предизвикателна и фактът, че Япония отчита ръст на износа за четвърти месец е положителен знак", коментира Мартин Шултц от Fujitsu Research Institute.

Темпото на износ обаче е по-ниско от 10-те процента, които мнозина анализатори очакваха, което отчасти се дължи на спадналия износ за Китай – най-големият търговски партньор на Япония.

Доставките за Китай през юни са се повишили със само 4,8% спрямо ръст от 8,3% за май. Това се случва на фона на забавянето във втората по големина икономика в света.

„Цялостната картина не е толкова силна. Забавянето в Китай започва да става все по-опасно“, посочва Ясуо Ямамото, старши икономист в Mizuho Research Institute.

Същевременно вносът в Япония е нараснал с 11,8% на годишна базам, което означава търговски дефицит от 181 млрд. йени (1,8 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още