IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционен скандал коства 1 млрд. долара на PetroChina

Разследванията срещу китайски държавни предприятия, особено в енергийния сектор, не са безпрецедентни

11:58 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корупционен скандал коства 1 млрд. долара на PetroChina

Китайският петролен концерн PetroChina Co. загуби около 1 млрд. долара от пазарната си стойност на борсата в Хонконг, след като борсовият оператор възобнови търговията с книжата на компанията, предава Bloomberg.

Борсовият срив идва ден след новата за мащабното разследване срещу трима директори на PetroChina, които вече са подали оставка. Те се разследват за сериозни дисциплинарни нарушения, което според агенция Синхуа представлява евфемизъм за корупция и вземане на подкуп.

Книжата на PetroChina отчетоха спад от 4,3% в Хонконг, изтривайки 8 млрд. хонконгски долара от пазарната капитализация, като така се погрижиха за 15% от общата загуба на идекса Hang Seng, който падна с 1,6%.

Търговията с акции на PetroChina и нейното подразделение Kunlun Energy Co. бе прекратена вчера по настояване на компаниите, след като се появиха информации за разследванията. Вчера акциите на Kunlun Energy, компания за дистрибуция на петрол и газ, паднаха с 14%.

Изпълнителният ѝ директор Ли Хуайлин е сред разследваните лица. Под лупата на прокуратурата са още Ран Синян, вицепрезидент на PetroChina и директор на най-голямото находище на компанията - Чанчин в северната част на страната, както и Уан Даофу, главен геолог на PetroChina.

Анализаторите отбелязват, че разследванията срещу китайски държавни предприятия, особено опериращи в енергийния сектор, не са безпрецедентни, припомняйки за ареста и оставката на бившия председател на China Petroleum & Chemical Corp (Cinopeck) Чен Тон Хай. Сега той е осъден и има висяща смъртна присъда.

Вижте коментара за разследванията в Китай на анализатора от Bloomberg Дейвид Инглес!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още