IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сеул и Пхенян се споразумяха за "Кесон"

Двете Кореи ще подновят работния процес в съвместната индустриална зона на 16 септември

11:33 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сеул и Пхенян се споразумяха за "Кесон"

Северна и Южна Корея се споразумяха за рестартиране на производствените дейности в съвместната индустриална зона "Кесон", съобщиха официално властите в Сеул.

След дълги преговори, продължили няколко часа, двете страни постигнаха договорка и определиха за начална дата на подновяването на работния процес 16 септември.

Работата в промишления комплекс бе преустановена през април, когато Северна Корея изтегли своите работници на фона на покачващото се политическо напрежение между Пхенян и Сеул, припомня BBC.

"Кесон" е последният функциониращ съвместен проект между двете Кореи и един от основните източници на приходи за Пхенян. Зоната, която се намира на територията на КНДР, е дом на 123 южнокорейски фабрики, в които работят повече от 50 000 севернокорейци.

"Дейността ще се възобнови за пробен период от 16 септември", се посочва в официално изявление на южнокорейското министерство на съединението.

Според информацията южнокорейски фирми ще бъдат освободени от данъци до края на годината. По този начин ще бъдат компенсирани част от загубите, понесени докато комплексаът бе затворен.

От Министерството на съединението също така обявиха, че двете Кореи планират организирането на бизнес форум през октомври. Съвместните им усилия ще бъдат насочени към привличането на чуждестранни предприемачи, които да инвестират свежи капитали в индустриалния парк.

Изтеглянето на севернокорейските работници през април бе осъществено на фона покачващото се напрежение на Корейския полуостров, породено от третия ядрен опит на Пхенян от 12 февруари. Това доведе до налагането на разширени санкции от страна на Организацията на обединените нации (ООН). Малко по-късно пък Южна Корея и САЩ подновиха годишните си военни учения, което допълнително разгневи политическите лидери в Пхенян.

През последните месеци обаче напрежението между двете държави до известна степен се понижи. Те проведоха няколко кръга на преговори за възобновяване на дейностите в "Кесон", които обаче бяха забавяни целенасочено от Сеул. Южнокорейските лидери настояваха за ясни гаранции, че бъдещо прекратяване на работата няма да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още