IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нов бейби бум в Китай?

Новата политика има за цел да забави скоростта на застаряване и да даде тласък на трудовата сила, заяви експерт

09:57 | 18.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задава ли се нов бейби бум в Китай?

За 26-годишната Уан Дзиндзин, която е бременна с първото си бебе, забележителната промяна в спорната китайската политика за едно дете означава, че тя е една стъпка по-близо до реализиране на мечтата си да има голямо семейство. Такова, каквото са имали бабите и дядовците ѝ.

"Обичам тази нова промяна. Подкрепям я 100% и знам, че в бъдеще Китай в крайна сметка ще бъде това, което е бил в младите години на нашите баби и дядовци", заявява Уан пред CNBC.

В края на миналата седмица китайските власти представиха пакет от мащабни реформи, в това число и широко очакваната промяна в политиката за едно дете. Регламентът привлича световните критики от десетилетия след въвеждането му в края на 70-те години на миналия век.

Противоречивата политика все пак постигна желания успех, понижавайки двойно раждаемостта в най-многолюдната страна в света. От икономическа гледна точка обаче ходът доведе до опасения за бързо застаряване на населението и намаляване на хората в трудоспособна възраст.

"Китай, както и останалата част от света, са под натиск от застаряващото население. Тази нова политика има за цел да забави скоростта на застаряване и да даде тласък на трудовата сила", заяви Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

"Това е една много дългосрочна политика, която ще отнеме почти две десетилетия, за да се усети", добави още той.

Промяната все пак няма да засегне всички китайци, които имат едно дете.

"Да имаш две деца струва твърде скъпо, също така отнема много енергия. Още едно дете ще бъде тежко бреме за нас", заяви от своя страна 26-годишният Уан Хенджин.

Повече за новите политики на Китай може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Еми ще получават по-често нобелови награди за МИР и ще имат повече материал за пречистване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още