IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разкри още подробности за планираните реформи

Документът изброява 60 задачи пред партията и казва, че решителни резултати трябва да бъдат постигнати до 2020 г.

16:30 | 18.11.13 г. 2
Китай разкри още подробности за планираните реформи

Три дни след Третия пленум на Китайската комунистическа партия държавната информационна агенция Синхуа публикува документ от 20 хил. думи, който огласява решенията, взети по време на закритото заседание, съобщава MarketWatch.

Документът изброява 60 задачи пред партията и казва, че решителни резултати трябва да бъдат постигнати до 2020 г.
Генералният секретар на партията Си Дзинпин заяви пред пленума, че е отнело седем месеца на екипа, ръководен от него, шефът на партийната пропаганда Лиу Юншан и изпълнителният вицепремиер Джан Гаоли, да подготви решенията.

7-членна комисия към политбюро е провела три обсъждания, а 25-членното политбюро е проучвало решенията два пъти, консултирани са били „стари другари“, както и Федерацията на индустрията и търговията.

„Ключът е да изградим среда за честна конкуренция, да усилим жизнеспособността на обществото и икономиката, да подобрим ефективността, да постигнем социална справедливост, да положим усилия за социална хармония и по-добро ръководство и управление на Комунистическата партия“, заявява Си.

Задачите покриват широк спектър от въпроси. Те включват държавните предприятия да превеждат на държавата 30% от печалбите си, за да може тя да финансира все по-необходимите социални програми, както и значителното облекчаване на политиката за едно дете, датираща от 1980 г., като се разреши на семейства, в които един от родителите е единствено дете, да имат втора рожба.

Партията също така заяви, че ще премахне политиката на трудовите лагери, в които полицията може да въдворява хора без съдебно решение. Съдебната система ще се промени така, че съдилищата и прокурорите да бъдат контролирани от вертикална управленска система вместо от местните управи.

В категорията „Изграждане на модерен пазар“ партията казва, че ще остави пазарът да определя цените и ще направи промени в ценообразуването на водата, природния газ, петрола, електричеството, транспорта и телекомуникациите.
По отношение на управлението на бюджетите и връзката между централното и местните нива на управление, документът посочва, че отговорностите на Пекин по изразходването на средствата трябва да се разширят.

Решенията изброяват няколко промени, насочени към подобряване върховенството на закона. Обещава се съдебната система да бъде по-добре контролирана, а конституцията – по-добре прилагана. Ще бъдат осъществени експерименти за разделяне на местните съдилища от местните управи в отговор на ширещата се намеса в отсъжданията от страна на функционери. Партията се ангажира и с по-прозрачни съдебни процедури.

Документът също така включва детайлен план за защита на околната среда. Одитите, извършвани след освобождаването на ръководни постове вече ще включват и оценка за състоянието на природните ресурси и околната среда по време на мандатите.

В решенията също се казва, че частните компании и институции трябва да бъдат насърчавани да основават болници, на лекарите трябва да бъде разрешено да работят в различни болници, а здравното осигуряване ще може да покрива посещения в частни болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още