IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото напрежение в Турция ескалира

Още един депутат от управляващата партия подаде оставка на фона на масовите протести срещу корупцията и премиера Ердоган

17:20 | 28.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Политическото напрежение в Турция ескалира

Още един депутат от управляващата ПСР подаде оставка заради корупционните разкрития, в които са замесени министри от тази партия и правителството. Това е бившият министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай. Числото на напусналите партията на Ердоган депутати само за няколко дни стана пет. Очакват се нови оставки от депутати.

Същевременно продължават отстраняванията на полицейски началници с цел да се попречи на разширяване на антикорупционното разследване. Още един директор в истанбулската полиция бе отстранен от длъжност, а други петима полицейски началници в Коджаели бяха отстранени. 

В Истанбул, Анкара, Измир, Адана и други градове на Турция продължиха масовите протести срещу корупцията и с искания за оставка на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне. Ранени бяха няколко души, а над 30 души бяха задържани само в Истанбул.

Турският президент Абдуллах Гюл пристигна в Истанбул заради политическите сътресения, които предизвикаха генерална ревизия на кабинета от страна на премиера Ердоган и напрежението, което цари тук.

Турската армия обяви, че няма да се намесва в антикорупционното разследване. Твърди се, че има втора вълна заподозряни от полицията, но някои прокурори се опитвали да възпрепятстват, тъй като между заподозрените бил и синът на турския премиер Билял Ердоган.

Турският консервативно-ислямистки премиер е изправен пред безпрецедентно за 11-те години на неговото управление недоволство, което продължава да расте. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Alee
преди 10 години
Дотук добре! Не съм сигурен обаче, дали вече е дошло времето за пазаруване на акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Fiscalist
преди 10 години
Добре се развиват нещата. В понеделник пак подпъваме TRY :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още