IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на държавния фонд на Сингапур с нов рекорд

Temasek Holdings вече управлява портфейл на стойност 179 млрд. долара

13:13 | 08.07.14 г.
Активите на държавния фонд на Сингапур с нов рекорд

Държавният инвестиционен фонд на Сингапур – Temasek Holdings, обяви, че активите му са достигнали нова рекордна стойност. За 12-те месеца до март 2014 година те са нараснали с 3,7 на сто до невижданите до този момент 223 млрд. сингапурски долара (179 млрд. щатски долара), пише CNBC.

От фонда определят изминалата година като „най-активната година за нови инвестиции след глобалната финансова криза“.

Печалбата на Temasek Holdings за периода възлиза на 10,9 млрд. сингапурски долара. Това е малко над записаните за предходната година 10,6 млрд. Общата възвръщаемост за инвеститорите (показател, който фондът нарича total shareholder return) e била едва 1,5 на сто.

Година по-рано показателят е бил на ниво 8,9 на сто. Десетгодишната обща възвръщаемост на фонда е в размер на 9 на сто, а от създаването му през 1974 година той е постигнал 16 на сто.

От Temasek приписват спада на общата възвръщаемост през последната година на слабостта на някои ключови азиатски пазари. В Китай и Сингапур, където фондът е инвестирал съответно 31 и 25 на сто от своите средства, борсите отчетоха спадове през последната година.

Голям дял от новите инвестиции – около 40 на сто, се пада на Европа и Северна Америка, с което общата експозиция към двата региона се е повишила от 12 на 14 на сто. Като секторно разпределение, най-големи позиции Temasek има във финансовия сектор, телекомуникациите, транспорта и индустрията.

Най-голям дял в портфейла на фонда – 13 на сто, заема SingTel, следват China Construction Bank с 6 на сто и DBS Group с 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още