IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран настоява за прекратяване на санкциите на Запада

Черновата на споразумението между Техеран и "шесторката" е до голяма степен готова, посочват западни дипломати

11:16 | 28.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Иран настоява за прекратяване на санкциите на Запада

Иран и "шесторката" вече са съгласували онази част от подготвяното споразумение между тях, която се отнася за ограничителните мерки относно обогатителната ядрена дейност на Техеран, съобщи за ТАСС информиран западен дипломатически източник във Виена.

На 27 юни в австрийската столица започна вероятно последният цикъл на преговорния маратон, който трябва да реши ще има ли споразумение за иранския ядрен арсенал до самоналожения от преговарящите краен срок - 30 юни, предаде AP, цитирана от БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф се срещнаха във виенски хотел и това вероятно е само първата от срещите, които им предстоят пред идните дни.

Преди началото на последния етап от преговорите с международната "шесторка" Зариф каза, че до споразумение остава малко, ако не се поставят "прекалени искания". Говорейки пред ирански журналисти във Виена, той каза, че Иран остава на своята позиция за "незабавно прекратяване на наложените му санкции и за ограничени проверки от страна на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Зариф подчерта също, че преговорите трябва да продължат на базата на договорките от Лозана, където бяха съгласувани политическите параметри на бъдещата сделка.

Според дипломати черновата на споразумението между Иран и "шесторката" е вече до голяма степен готова, макар че по редица въпроси остават различия - по отделни аспекти на санкционния режим, по контролните процедури на МААЕ и международните механизми за контрол над изпълнението на споразумението.

Дипломатите признават, че времето може и да не стигне и че може да се окажат необходими още няколко дни, за да бъде завършена работата над документа.

Среща в пълния министерски формата между Иран и "шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) не се предвижда по-рано от 30 юни, съобщи днес високопоставен ирански дипломатически източник, цитиран от ТАСС. - "Имаме още много работа", каза той.

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заминава утре за Виена, където ще се включи в преговорите между Иран и "шесторката", съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА. Могерини ще разговаря със Зариф и представителите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още