IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка има готовност за още стимули при необходимост

Стенограмата от заседанието през април показва, че няма единодушие за ефекта на отрицателните лихви

09:50 | 12.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои от икономистите в Японската централна банка (ЯЦБ) са подчертали необходимостта от допълнителни парични стимули за постигане на целта за инфлацията. Това показва протоколът от заседанието на регулатора през април, цитиран от агенция Ройтерс.

Освен това решението програмата за облекчения да остане без промяна е било взето въз основа на преобладаващото мнение, че централната банка има нужда от още време, за да оцени влиянието на отрицателните лихвени проценти върху икономиката. 

„Когато е необходимо, Японската централна банка трябва да предприеме допълнителни стъпки, защото рисковете за икономиката и цените са големи“, казва един от членовете на борда на заседанието на 27-28 април.

ЯЦБ се въздържа от допълнителни стимули през април и разочарова пазарите на фона на слабото глобално търсене, поскъпването на йената и слабото потребление, които заплашват да навредят на крехкото икономическо възстановяване.

Протоколът от срещата разкрива разногласията в борда на банката за това, как да се прецени състоянието на икономиката, като основният сценарий предвижда умерено възстановяване.

„Сценарий, който предвижда ускорение на инерцията към стабилен икономически цикъл не изглежда толкова убедителен“, казва един от членовете на борда.

Тъй като ефектът от плана за стимули става все по-несигурен, някои централни банкери са призовали за по-гъвкав подход при постигането на целта за 2% инфлация.

Що се отнася до отрицателните лихвени проценти, банката е по-скоро разединена, като един от икономистите посочва, че негативните ефекти от тази мярка са повече от позитивните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още