IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари отчитат ръстове след утихналото напрежение на Острова

Очакванията за допълнителни стимули в Япония продължават да тласкат индексите нагоре

12:21 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари отчетоха ръстове в сряда, следвайки положителната вълна, която тласна американските индекси до рекордни високи нива на фона на очакванията за по-нататъшно разхлабване на монетарната политика в Япония, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 затвори с ръст от 0,84% до 16 231,43 пункта, увеличавайки ралито от понеделник и вторник до общо 6,5%. Topix добави 1,13%, до 1300,26 пункта.

Японските акции получиха подкрепа от слабата йена на фона на очакванията за смекчаване на фискалната и паричната политика, след като японският премиер Шиндзо Абе спечели убедителна победа на изборите в горната камара през уикенда.

Абе обеща нови фискални стимули след изборната победа, а анализаторите като цяло очакват централната банка на Япония да разхлаби политиката си.

Това помогна за отслабването на японската йена, като доларът се разменяше за 104,31 йени, след като се търгува на нива от около 100 йени за долар в края на миналата седмица.

Относително слабата йена подпомага японския износ, като акциите на Toyota поскъпнаха с 3,4%, книжата на Nissan повишиха цената си с 1,1%, а тези на Toshiba поскъпнаха с 2,32%. Акциите на Sony поевтиняха с 2,13%, след като не успяха да запазят по-ранното си покачване от повече от 1%.

„На фона на перспективите за забавяне на световната икономика след британския референдум в момента се очаква правителствата и централните банки по целия свят да направят всичко възможно, за да успокоят пазарите и да осигурят стимули“, заяви Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в брокерската къща IG, като добави, че това очакване отчасти обяснява ръста в цените на акциите.

Австралийският ASX 200 затвори с 0,66% покачване. В Хонконг индексът Hang Seng нарасна с 0,51%. Китайските континентални пазари също приключиха сесията на положителна територия, като Shanghai composite затвори с ръст от 0,36% до 3060,21 пункта, а Shenzhen composite нарасна с 0,82% до 2041,66 пункта. Южнокорейският Kospi прибави 0,72% към стойността си.

Тревогите относно политическата ситуация във Великобритания отслабнаха, след като тази седмица Тереза Мей остана единственият претендент за поста премиер, след като съперничката й Андреа Ледсъм се оттегли от надпреварата. Това намали опасенията, че кралството е без компас в навечерието на оттеглянето на Дейвид Камерън след гласуването за излизане от ЕС. Мей трябва да поеме поста министър-председател на Великобритания по-късно в сряда.

Подобряването на политическата несигурност позволи на британския паунд да се възстанови на нива от около 1,3268 спрямо долара малко след 9 часа българско време. Това е над нивата от 1,28 долара от миналата седмица и под достигнатите през миналата сесия върхове от 1,3336 долара.

Въпреки победата на Мей за поста премиер, остава неясно кога Великобритания ще активира Член 50, стъпка, с която официално ще започнат преговорите за напускането на ЕС.

„Паундът се покачва на фона на новината кой ще е следващият премиер на Великобритания и отлагането на практическите преговори за Brexit”, обясни Никълсън. Въпреки това някои анализатори не залагат големи надежди, че британската лира ще продължи в същата посока.

Според Кати Лиен, управляващ директор на отдела за валутни стратегии на BK Asset Management, възстановяването на паунда е нищо повече от еднократен ефект.

На петролния пазар фючърсите върху европейския бенчмарк Брент поевтиняха с 1,65% до 47,67 долара за барел в следобедната сесия, а тези върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 1,52% до 46,09 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още