fallback

Саудитска Арабия налага „данък грях“

Цигарите и енергийните напитки поскъпват двойно

10:42 | 12.06.17 г. 11
Автор - снимка
Създател

В Саудитска Арабия пушачите ще бъдат принудени да бъркат по-дълбоко в джобовете си. Заради нов данък цената на кутия цигари се удвоява от днес, предава  AFP. Цените за енергийните напитки също скачат със 100%.

Акцизът, известен като "данък грях", се налага върху "нездравословни продукти", които могат да причинят здравословни проблеми и в крайна сметка да увеличат медицинските разходи, плащани от физически лица или правителството, става ясно от становище на местната данъчна служба (General Authority of Zakat and Tax, GAZT).

„Свързахме се с бизнеса и организирахме множество семинари за въвеждане на селективен данък, както в данъчната служба, така и в Търговската камара", казва Мохамед Алк-Мади, който управлява отдела за връзки с обществеността в GAZT.

С новия данък кралството се опитва да компенсира спадащите постъпления в хазната заради ниските цени на петрола. След новия налог кутия с цигари струва средно до 5,70 евро, обяви данъчната служба в Рияд. 

Няколко дни преди въвеждането на данъка десетки пушачи са се опитвали да намерят кутии от обичайните си цигари. И докато потребителите се опитват да натрупат цигари на цена отпреди облагането, доставчиците се опитват да запазят продуктите от рафтовете, докато цените не се покачат, пише Arab News.

Обичаните особено заради алкохолната забрана лимонади и други подсладени безалкохолни напитки поскъпват с 50 на сто. 

Освен етикетите на енергийните напитки с двойна цена, на рафтовете е публикуван и нов знак, който гласи: „Енергийните напитки са вредни за здравето".

Пълното предупреждение е публикувано като текст върху кутиите на напитките. Предупреждението, написано на английски и арабски език, гласи: „Този продукт не носи никакви ползи за здравето. Консумацията на повече от два кена на ден може да се отрази негативно на вашето здраве!“.

Предупреждението се отнася предимно за лица под 16-годишна възраст, бременни жени, кърмачки, хора със сърдечни заболявания, хора с високо кръвно налягане или диабет, хора, алергични към кофеин.

До началото на годината обаче гражданите на Саудитска Арабия въобще не трябваше да плащат данъци. Заради падащите цени на петрола властите в страната въведоха различни налози. От следващата година правителството ще въведе и данък добавена стойност в размер на 5 на сто за определени стоки. И държавната субсидия за гориво и други потребителски стоки бе значително занижена, добавя AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още