IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската MMK отложи стратирането на своя завод за стомана в Турция

Металургичният комбинат ще изчака приключването на преговорите межди САЩ и ЕС за наложените мита върху стоманата и алуминия

16:23 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата руска компания за производство на стомана MMK отложи стартирането на своето предприятие за производство на топловалцована стомана в Турция заради опасенията около ескалиращата търговска война, заяви пред Ройтерс икономическият директор на комбината Андрей Еремин.

Очаква се, след като бъде пуснат в действие, заводът за стомана да прибави към основните приходи на MMK близо 100 млн. долара, но проблемите около глобалната търговска война принудиха компанията да отложи реализирането на проекта..

„Притежаваме напълно готова и проверена работна апаратура в предприятието. Прегледали сме и всички договори за доставката на енергия и суровини“, споделя Еремин, като добави: „За съжаление, решението за стартиране на производството на стомана в Турция е взето преди САЩ да наложат мита върху металургичните компании. Не предполагахме, че подобно нещо ще се случи“. 

Металургичният комплекс на MMK в Турция се намира близо до Искендерун, като за изграждането му в периода между 2007-2010 г. компанията е вложила над 2 млрд. долара.

Стартирането на производството беше отложено през 2012 г. заради спадът при цените на стоманата в световен мащаб, като се предвиждаше предприятието да започне работа това лято след възстановяването на пазара.

В момента MMK задържа стартирането на своята продукция в Турция и планира да преразгледа плановете си през ноември, когато вече ще са ясни решенията от преговорите между САЩ и Европейския съюз (ЕС) относно митническите договорености.

„Надяваме се, че дотогава трансформацията на световния пазар ще е приключила и вече ще имаме яснота по въпроса“, допълни Еремин.

Ройтерс припомня, че американският президент Доналд Тръмп наложи мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия през март тази година, ход, който беше насочен главно към вноса на металите от Китай.

През изминалата седмица ЕС представи своето становище във връзка с тези мита, като изрази опасения от влиянието, което могат да имат върху европейската продукция на стомана и алуминии.

MMK не е повлияна директно от наложените мита, тъй като за момента не изнася продукцията си към американския и европейския пазар, но 30% от нейното производство на стомана в Турция все пак е насочено към пазарите в Европа и близките страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още